Бузильов-Крецо Дмитро Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дмитро Бузильов-Крецо
рос. Дмитрий Бузылёв-Крэцо
Ім'я при народженні Дмитро Михайлович Бузильов-Крецо
Народився 22 січня 1957(1957-01-22)
Кишинів, МРСР, СРСР
Помер 7 лютого 2018(2018-02-07) (61 рік)
Москва, Росія
  • пептична виразка
  • Поховання Пихтінський цвинтар
    Національність циган
    Громадянство СРСР СРСР
    Росія Росія
    Діяльність актор, сценарист, поет, композитор, співак
    Роки діяльності 1976 — 2017
    IMDb ID 0125618
    Нагороди та премії
    Заслужений артист Росії

    Дмитро Михайлович Бузильов-Крецо (рос. Дмитрий Михайлович Бузылёв-Крэцо; нар. 22 січня 1957, Кишинів, МРСР, СРСР — пом. 7 лютого 2018, Москва, Росія) — радянський російський актор, сценарист, поет, композитор, виконавець циганських романсів та пісень, заслужений артист Російської Федерації (1997)[1], член Спілки кінематографістів Росії. Автор та виконавець пісень в фільмах: «Табір іде в небо», «Сибіріада», «Очі чорні», «Жорстокий романс». Представник циганської династії Бузильових, брат співачок Наташи Бузильовой та Алени Бузильовой, батько актора й продюсера Михайла Бузильова.

    Життєпис[ред. | ред. код]

    Дмитро Бузильов-Крецо народився 22 січня 1957 року в циганській сім'ї. Його бабуся, батько, мати, семеро братів та сестер присвятили себе музиці, пісням і танцям. У п'ять років він вже грав на гітарі, в дванадцять років почав виступати у складі «Ансамблю угорських циган» під керівництвом Білаша Вишневського.

    У 18 років знявся в драмі Еміля Лотяну «Табір іде в небо» — виконав роль брата Ради. Після зйомок він разом з братами організував ансамбль «Табір іде в небо», який проіснував до 1995 року.

    Наступною помітною роллю Дмитра Бузильов стала роль цигана Міті в «Сибіріаді». Для цього фільму він написав та виконав кілька пісень. Після «Сибіріади» працював у театрі «Ромен».

    Брав участь у фестивалях в Німеччині, Польщі, Каннах. У 2000 році випустив два компакт-диска в Швеції та Німеччині.

    Восени 2017 року потрапив в реанімацію однієї з московських клінік з запаленням легенів. Пневмонію вдалося вилікувати, однак була виявлена ​​проривна виразка шлунку, йому зробили операцію[1]. Помер 7 лютого 2018 року. Похований на Пихтінському цвинтарі[2].

    Фільмографія[ред. | ред. код]

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Актор з фільму «Табір іде в небо» поміщений у реанімацію [Архівовано 18 лютого 2018 у Wayback Machine.] «Кореспондент»
    2. Помер зірка культового фільму «Табір іде в небо». Архів оригіналу за 9 лютого 2018. Процитовано 7 березня 2018.

    Посилання[ред. | ред. код]