Всеукраїнська учнівська олімпіада з інформаційних технологій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Всеукраїнська учнівська олімпіада
з інформаційних технологій
Логотип олімпіади
Логотип олімпіади
Вперше проведено 2012
Команди учасників Україна 24 області
Україна місто Київ
Україна Український фізико-математичний ліцей
Кількість учасників IV етапу 57 (2012)[1] 87 (2013)[1]

93 (2014)[1] 72[2] (2017)

86 (2018)[3] 89 (2019)[3]

Координатор Україна Міністерство освіти і науки України
Голова журі Україна Кузічев Микола Миколайович
Сайт інформаційної підтримки Методичний центр [Архівовано 4 січня 2014 у Wayback Machine.]

Всеукраїнська учнівська олімпіада з інформаційних технологій— щорічне учнівське змагання з інформаційних технологій, яке проводиться у відповідності до наказу Міністерства освіти і науки України[4], зосереджене на знаннях учнів в створенні інформаційних систем та баз даних, вебтехнологій.

Основними засобами олімпіади є використання пакету MS Office (MS Excel, MS Access, MS Word, MS PowerPoint), SQL, HTML, CSS, JavaScript, графічних редакторів. Результатом змагання є підтримка та залучення учнів до покращення навиків з обробки великих даних, їх аналізу та візулізації, проектування систем.

Тестові завдання олімпіади часто зосередженні на основах інформатики, а саме передбачають розуміння обробки зображень, теорії інформації, комп'ютерних мереж.

Заключний етап Всеукраїнської олімпіади з інформаційних технологій[ред. | ред. код]

IV етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій поділяється на два тури. Перший тур - комплексний. На ньому учасникам пропонується розв'язати задачі, поєднані однією темою та метою. Другий етап - це завдання більш ідейного плану, що потребують не стільки багаж навичок роботи в програмах пакету MS Office, як вміння знаходити раціональне нестандартне рішення повсякденних завдань. Комплект завдань для кожного класу в кожному турі однаковий. Ці два тури проводяться в два окремі дні, проте власне сама олімпіада охоплює зазвичай 4-5 днів.

Після виконання робіт 2 туру журі надає учасникам попередні результати з орієнтовним розподілом дипломів серед учасників кожного класу. Учасник у разі незгоди з отриманою оцінкою роботи може подати апеляцію у визначеній оргкомітетом формі на розгляд апеляційної комісії. Зазвичай рішення про допуск до апеляції виносять голова журі та експерт-консультант олімпіади.

За результатами апеляції журі коригує таблицю результатів та надає учасникам остаточні результати олімпіади із затвердженим на засіданні розподілом серед учасників дипломів. У відповідності до положення, затвердженого наказом[4] Міністерства освіти і науки України, кількість переможців олімпіади не повинна перевищувати 50% від кількості учасників з орієнтовним розподілом дипломів у відношенні 1:2:3. Іншим учасникам вручаються дипломи учасника.

Місця проведення заключних етапів Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій[ред. | ред. код]

Логотип інтернет-олімпіади
Логотип інтернет-олімпіади

Інші види олімпіад з інформаційних технологій[ред. | ред. код]

Окрім всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій, існує однойменна інтернет-олімпіада.

Всеукраїнська учнівська інтернет-олімпіада з інформаційних технологій , у відповідності до наказу Міністерства освіти і науки України[6], проводиться на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка спільно з Українським фізико-математичним ліцеєм КНУ імені Тараса Шевченка. Переможці змагання мають право брати участь у всеукраїнському етапі поза конкурсом.

Попередником даної олімпіади є дистанційна олімпіада з інфомаційних технологій ITOlymp.



Персоналії олімпіадного руху з інформаційних технологій[ред. | ред. код]

Автори проекту "Олімпіада з інформаційних технологій" - керівник інформаційно-аналітичного центру управління освіти та науки Дніпропетровської міської ради, Микола Миколайович Кузічев та учитель Дніпропетровського ліцею інформаційних технологій, Ірина Георгіївна Бондік. Саме вони були ініціаторами першого подібного змагання в Україні і більше десяти років поспіль проводили олімпіаду з інформаційних технологій в Дніпропетровську як комплекс змагань з офісних технологій, вебдизайну, комп'ютерної графіки та вебпрограмування. 2012 року завдяки їх зусиллям було започатковано Всеукраїнську учнівську олімпіаду з інформаційних технологій на основі номінації "офісні технології", після чого авторський проект вийшов на якісно новий рівень свого розвитку.

Серед найбільш активних пропагандистів та організаторів олімпіадного руху в сфері інформаційних технологій найбільша частка припадає на працівників освіти міста Дніпропетровська та Києва. Окрім авторів проекту це, зокрема, доцент кафедри методики природничо-математичної освіти і технологій, методист НМЦ технологій, кандидат фізико-математичних наук, Заслужений учитель України, Олександр Борисович Рудик - голова оргкомітету київської міської олімпіади з інформаційних технологій; доцент кафедри математичної інформатики факультету кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат фізико-математичних наук, Ігор Олександрович Завадський - багаторазовий автор завдань IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з інформаційних технологій. Також сприяють розвитку олімпіадного руху України з інформаційних технологій вчителі Дніпропетровського ліцею інформаційних технологій ДНУ імені Олеся Гончара, Дніпропетровського обласного ліцею фізико-математичного профілю, Українського фізико-математичного ліцею, Львівського фізико-математичний ліцею, Київського природничо-наукового ліцею № 145, Херсонського фізико-технічного ліцею та інших

База даних учасників Всеукраїнських олімпіад[ред. | ред. код]

Ресурс data.oi.in.ua надає турнірні таблиці Всеукраїнських олімпіад з інформатики, інформаційних технологій та математики.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Рейтинги команд за результатами олімпіад 2012 та 2013 років. Архів оригіналу за 6 січня 2014. Процитовано 5 січня 2014.
  2. Наказ МОН від 13.03.2017 № 365 “Про проведення IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів у 2016/2017 навчальному році”. Архів оригіналу за 12 січня 2018.
  3. а б Міністерство освіти і науки України - Про проведення Всеукраїнських учнівських олімпіад і турнірів з навчальних предметів у 2019/2020 навчальному році. mon.gov.ua (ua) . Архів оригіналу за 26 лютого 2020. Процитовано 26 лютого 2020.
  4. а б Про затвердження Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади, турніри, конкурси з навчальних предметів, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт, олімпіади зі спеціальних дисциплін та конкурси фахової майстерності. Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України. Наказ № 1099. 22 вересня 2011. Архів оригіналу за 14 лютого 2014. Процитовано 03 січня 2014.
  5. НАКАЗ 13.01.2014 N 31 Про затвердження графіків проведення IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів на 2015 - 2019 роки та конкурсних відбірково-тренувальних зборів кандидатів до складу команд учнів України для участі у міжнародних учнівських олімпіадах з навчальних предметів на 2014 - 2019 роки. Архів оригіналу за 12 січня 2018.
  6. Міністерство освіти і науки України - Про проведення Всеукраїнських учнівських Інтернет-олімпіад з математики, фізики, хімії, біології, географії, економіки, інформатики, інформаційних технологій у 2019/2020 навчальному році. mon.gov.ua (ua) . Процитовано 9 лютого 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)

Джерела та корисні посилання[ред. | ред. код]