Вікіпедія:Проєкт:Історія/Рекомендації

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ГоловнаОбговоренняЗавдання проєктуРекомендації з написання статейОцінювання статейВідзначений контентУчасники

Оформлення статей

Для дотримання принципу одноманітності зовнішнього вигляду статей Вікіпедії, а також для зручності їхнього редагування, потрібно дотримуватись нескладних правил оформлення статей. Варто завжди пам'ятати, що головним залишається добре, чітке, інформаційно багате й неупереджене наповнення статей, їхній зміст, а не красиве оформлення. Якщо Ви є учасником проєкту або ж плануєте ним стати передбачається, що Ви вже знайомі з П'ятьма основами Вікіпедії, а також інформаційними довідками «Як редагувати статтю» та «Створення нової статті». Українська Вікіпедія має кілька правил і настанов з оформлення, інші є результатом консенсусу користувачів або ж знаходяться на стадії розробки. Зверніть увагу на сторінки, що повністю або частково є правилами чи настановами:

При оформленні статей у пригоді можуть стати також есе та проєкти настанов з оформлення. Пам'ятайте, що наведені нижче тексти можуть представляти як погляд усього декількох учасників, так і погляд, що поділяє більшість учасників Вікіпедії. Есе не є правилами чи порадами, посилання на есе зазвичай використовуються просто для пояснення якогось погляду.

Оформлення статей, пов'язаних з військовою історією. Спільнота вікіпроєкту «Військова історія» розробила низку внутрішніх правил, актуальних в статтях, пов'язаних з темою військової історії:

Якщо у Вас є пропозиції щодо створення правил і рекомендацій в рамках проєкту «Історія» — заходьте до нашого обговорення!

Джерела

Статті у Вікіпедії ґрунтуються на опублікованих надійних (авторитетних) джерелах. На відміну від історичної науки, де широко поширене використання історичних першоджерел, у Вікіпедії такі джерела хоч і допускаються, але більша частина інформації має ґрунтуватися на вторинних і третинних джерелах. Будь-яка інтерпретація первинних джерел потребує надійного вторинного джерела для такої інтерпретації — вона в жодному разі не повинна бути власним дослідженням редакторів Вікіпедії. Вікіпедія — не місце для публікації результатів власних досліджень або відстоювання оригінального погляду на ті чи інші історичні події. Джерела, що використовуються у статтях на історичну тематику варто обирати серед академічної наукової літератури, автор джерела має бути компетентним у галузі щодо якої написав статтю чи монографію. Остерігайтеся сумнівних джерел: публіцистичної чи художньої літератури або фальсифікацій історії. Водночас деякі історичні теми є дискусійними навіть в науковому товаристві, матеріал викладений у статтях має мати нейтральну точку зору.

Нижче наведений список джерел з історії, якими зручно користуватися для написання статей на історичну тематику, використовуючи шаблони. Інші шаблони книг, що можна використати в якості джерел можна знайти за цим посиланням. Деякі джерела можна знайти у списках історичних бібліографій.

Назва джерела Код шаблону Приклад застосування
Encyclopædia Britannica {{Britannica|ID код статті|назва статті}} Олівер Кромвель в онлайн-версії «Encyclopædia Britannica». (англ.)
Енциклопедія історії України {{ЕІУ|номер тому|номери сторінок|стаття=[назва статті]|автор=[автор статті]|посилання=[посилання]|ref=[ref]}} Вілкул Т. Л. Дружина // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. — К. : Наукова думка, 2004. — Т. 2 : Г — Д. — С. 476. — 518 с. : іл. — ISBN 966-00-0405-2.
Prosopography of the Later Roman Empire[en] {{PLRE|назва статті|номер тому (1/2/3A/3B)|номери сторінок|ref=[ref]}} Jones, A. H. M. Val. Licinianus Licinius 4 // Prosopography of the Later Roman Empire / A. H. M. Jones, J. R. Martindale, J. Morris. — Cambridge University Press, 1971. — Vol. I : A.D. 260–395. — P. 509—510. — ISBN 0-521-07233-6 [2001 reprint].

Шаблони

Назва Застосування Вигляд
{{Юзербокс/Учасник проєкту|Історія}} Особисті сторінки користувачів
П: Цей користувач є учасником проєкту «Історія»
{{Інтерес:Історія}} Особисті сторінки користувачів
{{Стаття проєкту Історія}} Сторінки обговорення статей
Шаблони для незавершених статей з історії країн: (увесь список шаблонів з історії сучасних країн див. за цим посиланням)
{{Ukraine-hist-stub}}
{{Japan-hist-stub}}
Шаблони для незавершених статей про істориків:
{{Historian-stub}}
{{Archaeologist-stub}}
{{Ukr-historian-stub}}
Шаблони для незавершених статей про історичні держави та цивілізації: (увесь список шаблонів з історії колишніх держав див. за цим посиланням)
{{Mesoamerica-stub}}
{{Byzantia-stub}}
{{Yugoslavia-stub}}
Шаблони для незавершених статей про історичні періоди:
{{Antic-stub}}
{{Medieval-stub}}
Шаблони для незавершених статей про спеціальні історичні дисципліни:
{{Archaeology-stub}}
{{Genealogy-stub}}
Інші шаблони для незавершених статей з історичної тематики див. за цим посиланням.