Гардеман Григорій Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гардеман Григорій Іванович
рос. Гардеман Григорий Иванович
Народження 1907
Херсонський повіт, Херсонська губернія, Російська імперія
Смерть 8 березня 1942(1942-03-08)
Матвієво-Курганський район, Ростовська область, РРФСР, СРСР
Поховання Матвієво-Курганський район
Національність єврей
Країна Російська імперія
СРСР СРСР
Вид збройних сил 71-й стрілецький полк
Рід військ піхота
Роки служби 1941—1942
Партія КПРС
Звання політрук
Війни / битви Велика Вітчизняна війна
Інше
Герой Радянського Союзу Орден Леніна
Нагороди
Герой Радянського Союзу орден Леніна

Григорій Іванович Гардеман (рос. Григорий Иванович Гардеман[1]) (19071942) — учасник Великої Вітчизняної війни, Герой Радянського Союзу[2], політрук 7-ї стрілецької роти 71-го стрілецького полку (30-та стрілецька дивізія, 56-а армія, Південний фронт).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в 1907 році у єврейській землеробній колонії (нині Софіївка Білозерського району Херсонської області) в сім'ї ремісника. Єврей.

Батько його загинув в 1919 році в боях з білогвардійцями під час громадянської війни. До війни Гардеман жив в рідному селі. Закінчивши школу, багато років працював в радгоспі «Бериславський» механізатором, бригадиром тракторної бригади, головою місцевкому. Член ВКП (б) з 1940 року. В 1941 році закінчив дворічну радпартшколу.

28 липня 1941 року Бериславським РВК був призваний в Червону Армію[3]. Служив в якості політрука роти і пройшов зі своїм полком важкий шлях відступу з України до Ростовської області. Брав участь в оборонних, а пізніше — в наступальних боях 30-ї Іркутської стрілецької дивізії на Ростовському напрямку. Придбав бойовий досвід, був для бійців прикладом дисципліни і відваги.

Подвиг[ред. | ред. код]

Файл:Gardeman GI-2.JPG
Фотографія у військовій формі

У грудні 1941 року несподіваним ударом рота, де Гардеман служив політруком, знищила взвод німецьких солдатів, захопила три кулемета, автомашину з гарматою. В кінці січня 1942 року дивізія перейшла в наступ.

28 січня при наступі біля річки Міус рота отримала наказ опанувати опорним пунктом противника в районі села Ряжене Матвієво-Курганський район Ростовської області). Нашим бійцям вдалося з ходу зайняти передові траншеї противника. Але, оговтавшись, німці стали чинити шалений опір. Бій йшов за кожен будинок в селі, за кожну вулицю. Рота знищила 3 ​​ворожих дзота і завдала противнику великі втрати. Під час атаки командир роти лейтенант В. В. Єсауленко був убитий. Командування ротою прийняв на себе Г. І. Гардеман. Уміло використовуючи вогонь артилерії і кулеметів, він зі своїми бійцями виконав бойове завдання.

8 березня рота дістала завдання — вибити супротивника з опорного пункту «Каменоломні» (район села Ряжене). Гардеман провів розвідку і з'ясував, де знаходяться німецькі вогневі точки. Потім викликав по ним вогонь підтримуючої артилерійської батареї і підняв свою сильно поріділу роту в атаку. Їй вдалося захопити лише першу траншею ворога. Не встигли бійці закріпитися, як німці зробили контратаку при підтримці танків. Гардеман зосередив по піхоті вогонь своїх ручних кулеметів і викликав вогонь артилерії по танках. Назустріч танкам поповзли бійці з гранатами і пляшками горючої суміші. Три танка були підбиті, але інші, ведучи вогонь, рухалися вперед. Коли один з танків наблизився до траншеї, де знаходився Гардеман, він піднявся на повний зріст і кинув під його гусениці протитанкову гранату. Танк був підбитий, але автоматна черга скосила Гардемана. Контратака ворога була відбита. Наші бійці кинулися вперед і оволоділи другою траншеєю.

Командир полку майор Ковальов і комісар Пишний в нагородному листі написали:

"Це був прекрасний сучасний командир. У боях виявляв виняткову сміливість, винахідливість і безстрашність. Розгрому німецько-фашистських загарбників Гардеман віддавав всі свої сили і здібності. Там, де билися політрук Гардеман і його командир роти Єсауленко, приходив успіх, досягалася перемога ".

Похований Г. І. Гардеман в селі Політотдельськое Ряженского сільського поселення Матвєєво-Курганського району Ростовської області.

Пам'ять[ред. | ред. код]

  • Центральна вулиця села Політодельское носить ім'я Героя[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Герои страны. Архів оригіналу за 29 травня 2012. Процитовано 16 липня 2020.
  2. Указ Президиума Верховного Совета СССР «О присвоении звания Героя Советского Союза начальствующему и рядовому составу Красной Армии» от 31 марта 1943 года [Архівовано 20 листопада 2021 у Wayback Machine.] // Ведомости Верховного Совета Союза Советских Социалистических Республик : газета. — 1943. — 9 апреля (№ 14 (220)). — С. 1
  3. Гардеман Григорий Иванович [Архівовано 16 липня 2020 у Wayback Machine.].
  4. Книга памяти воинов-евреев павших в боях с нацизмом 1941—1945, Том 2; Том 5 [Архівовано 16 липня 2020 у Wayback Machine.].