Гебри

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гебри
Зороастрійська сім'я, Тегеран, 1910
Самоназва Бехдін, Зартошті
Кількість близько 50 тис.
Ареал Іран Іран (Тегеран, Язд, Керман та ін.)
Раса європеоїдна раса
Близькі до: Парси, Іранські народи
Входить до індоєвропейці
Мова Фарсі, Даруй (Бехдіні)
Релігія Зороастризм

Гебри (перс. زرتشتیان, بهدینان‎ [zærtoʃtijɒ'n], [behdinɒ'n]) — найдавніша етноконфесійна група в Ірані, що сповідує зороастризм (поряд з парсами), одна з двох останніх у світі спільнот, що зберегли цю релігію. Є офіційно визнаною релігійною меншістю. Останнім часом число зороастрійців в Ірані становить близько 45 000 осіб, які проживають переважно в Тегерані, Язді, його околицях та Кермані.

Назва[ред. | ред. код]

Зороастрійці традиційно іменують себе «бехдінамі» (перс. بهدینان‎ [behdin ɒ'n]) — «прихильниками благої віри» (тобто зороастризму) або «заратуштрійцями» (перс. زرتشتیان‎ [zærtoʃtijɒ'n]) — послідовниками пророка Заратуштри (перс. زرتشت‎ [zærto'ʃt]). Останнє найменування прийнято в Ісламській Республіці Іран і як офіційне.

Існують також застарілі зовнішні найменування, що отримали зневажливе забарвлення: вогнепоклонники перс. آتشپرست‎ [ɒtæʃpæræ'st] і гебри (перс. گبر‎ [gæbr]). Останнє походить від арамейського слова gbrʾ/gabrā букв. «людина», як називали вільних жителів Межиріччя в Сасанідському Ірані. Назва, скоріш за все, була перенесена з зороастрійської громади Месопотамії на всіх зороастрійців при ісламізації Ірану[1] і з часом стало не зовсім точним синонімом араб. كافر‎ [ka: fir] «невірний», що особливо видно в тюркському слові гяуре, запозиченого із фарсі. Проте безпосередньо кафірами зороастрійці, що традиційно вважаються «Людьми Писання» (хоча в ісламі у них цей статус спірний), в Ірані не називалися.

Іншими застарілими та тими, що вийшли з ужитку назвами зороастрійців є перс. مغ‎ [moʁ], араб. مجوس‎ [madʒu: s] — «маги», по імені священицького стану зороастрійців.

Відомі зороастрійці Ірану[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Shaki. Gabr[недоступне посилання з липня 2019]

Посилання[ред. | ред. код]