Громадська Організація «Слава і Честь»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Слава і Честь»
(ГО «СіЧ»)
Тип обласна громадська організація
Голова Чайка Максим Олександрович

Громадська Організація «Слава і Честь» (ГО «СіЧ») — українська нова права організація, що діяла на Одещині у 2007—2009 роках. Свою ідеологію члени організації окреслювали як український націоналізм. Кістяк організації складали студенти-націоналісти з Одеського національного університету ім. Мечникова та футбольні вболівальники місцевого клубу «Чорноморець». Одним з лідерів ГО «СіЧ» був Максим Чайка.

У 2007 році ГО «СіЧ» брала активну участь у протестах проти встановлення пам'ятника Катерині II в Одесі.

Навесні 2008 року члени ГО «СіЧ» спільно з представниками Організації «Патріот України» проводили військовий вишкіл у Харкові.

18 жовтня 2008 року члени ГО «СіЧ» були серед учасників сутичок з міліцією під час проведення маршу Героїв УПА. Після цієї події було прийняте рішення про приєднання організації до ініційованого Андрієм Білецьким процесу об'єднання українських нових правих організацій в єдину структуру.

17 квітня 2009 року під час сутички з представниками руху «Антифа» Максим Чайка, один з лідерів ГО «СіЧ», отримав два ножових поранення і через декілька годин помер у лікарні від втрати крові. Його загибель сколихнула місто — 19 квітня був організований багатолюдний марш пам'яті за участю друзів, соратників та однокурсників студента.[1][2]. З моменту смерті лідера «СіЧовиків» висувалися політичні мотиви вбивства — низка видань звинувачувала проросійську партію «Родіна» в організації вбивства. Резонансне вбивство привернуло увагу і Президента України Віктора Ющенка, котрий доручив СБУ та МВС розслідувати зв'язки вбивці з іноземними антиукраїнськими організаціями[3].

16 травня 2009 року на установчому з'їзді у Києві ГО «СіЧ» стала однією з організацій-засновниць Соціал-Національної Асамблеї.

Впродовж 2009 року ГО «СіЧ» було переформатовано на Одеське обласне відділення Соціал-Національної Асамблеї. На основі членства ГО «СіЧ» також було утворено місцевий осередок Організації «Патріот України».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Одесі пройшла панахида за загиблим активістом організації Січ. Архів оригіналу за 24 квітня 2009. Процитовано 15 липня 2019.
  2. Підозрюваний у вбивстві Чайки намагався втекти з Одеси — губернатор. Архів оригіналу за 28 лютого 2014. Процитовано 15 липня 2019.
  3. Оголошення про розшук Андрія Довганя на вебсайті УМВС України в Одеській області. Архів оригіналу за 6 жовтня 2008. Процитовано 15 липня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]