Дорога в Середзем'я

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дорога в Середзем'я
The Road to Middle-earth
Жанр літературознавство
Тема Середзем'я
Автор Том Шиппі
Мова англійська
Опубліковано 1982
Країна  Велика Британія
Видавництво Allen & Unwin

«Дорога в Середзем'я» (англ. The Road to Middle-earth) — фундаментальне наукове дослідження творів письменника Джона Р. Р. Толкіна, написане британським філологом і літературознавцем Томом Шиппі. Вперше опубліковане у 1982 році. Згідно з низкою оцінок є найкращою та еталонною науковою працею про творчість Толкіна.

Зміст[ред. | ред. код]

Автор книги, Том Шиппі, викладав у Оксфордському університеті одночасно з Толкіном. Так само, як і у Толкіна, сферою його наукової діяльності було вивчення давньоанглійської і середньоанглійської мов. З 1979 року протягом 14 років він обіймав посаду професора на кафедрі англійської мови та середньовічної англійської літератури в університеті Лідса, яку Толкін очолював на початку кар'єри[1][2].

У своєму дослідженні Шиппі викладає суть застосовуваного Толкіном творчого методу «творення на основі філології» та розглядає джерела, що надихнули письменника на написання творів про світ Середзем'я, серед яких «Беовульф», Старша і Молодша Едди, «Сага про Вьольсунґів», «Калевала», середньоанглійські поеми «Сер Ґавейн і Зелений Лицар», «Сер Орфео» і «Перлина», збірки казок братів Грімм, Асбйорнсена і Мое, твори Джорджа Макдональда і Вільяма Морріса.

Сприйняття[ред. | ред. код]

Історик культури Сергій Алексєєв у своїй книзі про Толкіна назвав «Дорогу в Середзем'я» «фундаментальною працею», створеною «найвизначнішим британським академічним толкінознавцем»[3]. На думку рецензента американського літературного журналу Kirkus Reviews «Дорога в Середзем'я» стала «найкориснішою книгою про Толкіна з часів біографії Карпентера»[4]. Угорський медієвіст Гергей Надь у рецензії на третє видання «Дороги в Середзем'я», опублікованій у науковому журналі Tolkien Studies, зазначив, що книга Шиппі — «найкраще з усього, колись написаного про Толкіна». На думку дослідника, «Дорога в Середзем'я» є «основоположною монографією», яка з моменту свого видання стала символом джерелознавчого підходу до вивчення творів Толкіна[5]. Відповідно до «Енциклопедії Дж. Р. Р. Толкіна» серед найважливіших толкінознавчих досліджень книга Шиппі «залишається еталоном, за яким мають оцінюватися всі інші літературознавчі праці»[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Publication information for The Road to Middle-earth. Houghton Mifflin. Архів оригіналу за 14 лютого 2021. Процитовано 4 вересня 2021.
  2. Shippey T.A. Preface to the Third Edition // The Road to Middle-earth. — Boston : Houghton Mifflin[en], 2003.
  3. Алексеев С. В. Дж. Р. Р. Толкин. — Москва : Вече, 2013. — С. 5. — (Великие исторические персоны) — 3000 прим. — ISBN 978-5-9533-5142-3.
  4. The Road to Middle-earth. Kirkus Reviews. 1 квітня 1983. Архів оригіналу за 6 березня 2022. Процитовано 4 вересня 2021.
  5. Nagy G. The Road to Middle-earth, Revised and Expanded Edition (review) // Tolkien Studies : journal. — West Virginia University Press, 2005. — Vol. 2 (1). — P. 258—261. — ISSN 1547-3155.
  6. J. R. R. Tolkien Encyclopedia: Scholarship and Critical Assessment / ed. M. D. C. Drout. — N. Y.; L. : Routledge, 2006. — 808 p. — ISBN 978-0-415-96942-0.