Дражинський Юрій Ісакович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юрій Ісакович Дражинський
Народився 1892(1892)
Євпаторія
Помер 1920(1920)
Севастополь, Таврійська губернія, Російська СФРР
Країна  Російська імперія
 РСФРР
Діяльність політик

Юрій Ісакович Дражинський (1899, Євпаторія — 1920) — активний учасник революційної боротьби за встановлення Радянської влади в Криму в 19171920 роках, член Кримського підпільного комітету.

Біографія[ред. | ред. код]

Юрій Дражинський народився в Євпаторії в 1899 році. Три роки опісля сім'я Дражинських (батько — кравець-надомник) переселилася на постійне проживання до Ялти. Навчався в початковій земській школі (двоповерховий будинок на розі сучасних вулиці Руданського і Фонтанної площі).

Після закінчення школи працював підсобним робітником в мануфактурному магазині на Набережній (тепер магазин «Каштан»). Батьки вирішили навчити хлопчика кравецькій справі і віддали його у великий магазин-майстеню в торговельному ряді, нижче за готель «Росія» (зараз ресторан «Схід»). Але і звідси довелося незабаром піти: господар експлуатував своїх учнів на домашніх роботах, не бажаючи навчати їх ремеслу.

Під час першої світової війни велика сім'я Дражинських (мати, батько, сестра і троє братів), опинилася у важкому матеріальному положенні. Всі члени сім'ї живо цікавляться подіями на фронтах, революційними виступами трудящих в Росії. Юрій і його старша сестра беруть участь в Ялті в маніфестаціях, в підпільних зборах трудящих. В цей же час він підвищує свою загальноосвітню і політичну підготовку — займається у студента Леоніда Чаговця, який жив в тому ж будинку, що і Юрій.

У 1917 році Юрій Дражинський, ставши членом Ялтинської організації більшовиків, віддається партійно-пропагандистській роботі. У роки громадянської війни, ховаючись від переслідування ворогів, виконує ряд доручень центральних партійних органів.

Загинув в 1920 році. У числі інших більшовиків-підпільників Севастополя був арештований врангелівською контррозвідкою і розстріляний.

На честь Дражинського в Ялті, в післявоєнні часи, названо вулицю, а на будинку №19, де він жив, встановлено меморіальну дошку.

Посилання[ред. | ред. код]