Ді Кавальканті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ді Кавальканті

При народженні ісп. Emiliano Augusto Cavalcanti de Albuquerque e Melo
Народження 6 вересня 1897(1897-09-06)[1][2][…]
Ріо-де-Жанейро, Бразилія
Смерть 26 жовтня 1976(1976-10-26)[1][4][…] (79 років)
  Ріо-де-Жанейро, Бразилія
Країна  Бразилія
Діяльність художник, ілюстратор, карикатурист, унаочнювач
Напрямок модернізм
Роботи в колекції Національний музей образотворчих мистецтв, Національний музей світових культурd[5], Світовий музей Роттердама[6], Netherlands Photo Museumd[6], Музей мистецтва Сан-Паулу, Королівські музеї витончених мистецтв[7] і Brighton Museum & Art Galleryd
Нагороди
Орден принца Енріке

CMNS: Ді Кавальканті у Вікісховищі

Ді Кавальканті (справжнє ім'я Еміліану Аугусту Кавалканті ді Албукерке Крейді, порт.-браз. Emiliano Augusto Cavalcanti de Albuquerque Melo, 6 вересня 189726 жовтня 1976, Ріо-де-Жанейро) — бразильський художник-модерніст. Один з трьох найбільших бразильських художників, поряд з сучасниками Кандіду Портінарі і Лазарем Сегалом.

Біографія і творчість[ред. | ред. код]

Панно на стінах Трикутного будинку в Сан-Паулу.

Ді Кавальканті народився в Ріо-де-Жанейро, і з дитинства зазнав впливу міського артистичного середовища в будинку свого дядька. Він вивчав право протягом декількох років, але не закінчив курс. Після цього в 1917 році він переїхав у Сан-Паулу. У тому ж році в книжковому магазині в Сан-Паулу пройшла його виставка (карикатури з явним впливом символізму). У 1918 році художник увійшов до групи інтелектуалів, що включала, зокрема, Маріу ді Андраді, Освалда ді Андраді, Гільєрме де Алмейду та інших. У 1922 році він взяв участь в організованому цією групою Тижні мистецтва (порт. Semana de Arte). Його роботи виставлені в рамках Тижня, відображали вплив символізму та експресіонізму. У 1921 році він одружився зі своєю двоюрідною сестрою Марією.

З 1923 по 1925 рік Ді Кавальканті жив у Парижі, познайомився з такими художниками, як Пабло Пікассо, Анрі Матісс, Жорж Брак і Фернан Леже. У 1925 році Ді Кавальканті оселився в Ріо-де-Жанейро.

Вступив в Бразильську комуністичну партію. Зайнявся також дизайном інтер'єрів.

В 1932 році була утворена художня група Sociedade Pró-Arter Moderna (SPAM), в яку входили такі художники, як Лазар Сегал і Аніта Малфатті. Метою групи було поширення модернізму в Бразилії шляхом організації великих художніх виставок.

З 1937 по 1940 роки Ді Кавльканти з дружиною провели в Європі. Зокрема, він отримав золоту медаль у Парижі на виставці «Art Technique». З 1940 року Ді Кавальканті жив у Сан-Паулу. Після цього він в основному цікавився специфічно латиноамериканськими темами. У 1951 року в Сан-Паулу пройшла бієнале латиноамериканського мистецтва, де експонувалися його роботи. У бієнале за особистим запрошенням Ді Кавальканті брали участь (і особисто відвідали виставку) Дієго Рівера і Давид Сікейрос.

У 1977 році бразильський кінорежисер Глаубер Роша зняв фільм про художника.

Творчість[ред. | ред. код]

Тема, що постійно зустрічається в творах художника — жіноче тіло. Більшість його робіт — жанрові сцени, в яскравих кольорах, схожі за манерою живопису на Сікейроса і Ріверу, але без політичного підтексту. Після 1940 року в його живописі повністю переважають бразильські сюжети: мулатки, негри, карнавал і тропічні пейзажі.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]