Замок Пелішор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Замок Пелішор
Назва на честь: Замок Пелеш

45°21′38″ пн. ш. 25°32′31″ сх. д. / 45.36056° пн. ш. 25.54194° сх. д. / 45.36056; 25.54194
Статус музей
Статус спадщини культурна пам'ятка Румунії державного рівняd[1]
Країна  Румунія
Розташування Сіная
Архітектурний стиль модерн
Засновник Кароль I
Засновано 1903
Будівництво 1899 — 1903
Власник Romanian royal familyd
Сайт peles.ro
Замок Пелішор. Карта розташування: Румунія
Замок Пелішор
Замок Пелішор (Румунія)
Мапа

CMNS: Замок Пелішор у Вікісховищі

Замок Пелішор (Castelul Pelişor) — "маленький Пелеш" — є частиною того ж палацового комплексу, що і замок Пелеш, розташований в місті Сіная в Румунії. Замок був побудований в стилі модерн за наказом короля Кароля I в 1899-1903 роках.

Історія[ред. | ред. код]

Кароль I наказав побудувати замок Пелішор як літню резиденцію для сім'ї спадкоємця престолу — майбутнього короля Фердинанда I. Фердинанд доводився племінником королеві Каролю I, він був сином його старшого брата Леопольда.

Замок Пелішор був побудований чеським архітектором Карелом Ліманом в стилі модерн, меблі і внутрішнє убрання спроектовані віденським дизайнером Бернардом Людвігом. Дружина Фердинанда, принцеса Марія, мала тонкий художній смак, брала діяльну участь в оформленні замку. Вона зуміла створити свій власний стиль, поєднуючи елементи модерну з візантійською і кельтською символікою.

У замку Пелішор провели свої дитячі роки діти Фердинанда і Марії:

Королева Марія дуже любила цей замок, останні хвилини свого життя вона побажала провести у "Золотій кімнаті" Пелішора, створеній за її ескізами.

У 1947 році після приходу до влади комуністів і зречення короля Михая власність королівської сім'ї було конфісковано, включаючи і замок Пелішор. У 2006 році румунський уряд оголосив про повернення палацового комплексу колишньому королеві Михаю I. Незабаром після надбання королем своєї власності переговори між ним і урядом поновилися, і замок Пелеш знову став національним надбанням, Пелішор нині теж є музеєм і відкритий для відвідувань.

Опис[ред. | ред. код]

Замок Пелішор невеликий, на відміну від просторого Пелеша, він має всього 70 кімнат, але він теж будувався як королівська резиденція, його представницька частина - парадний хол, велика їдальня - вражають витонченістю убрання. Парадний хол має висоту в три поверхи, великі вікна і скляну стелю, прикрашений вітражами, що створюють враження простору, пронизаного світлом. Стіни холу прикрашені дубовими панелями. Картини, написані олією, ескізи і акварелі зображують Марію з дітьми.

Замок відбиває художні смаки і стиль королеви Марії. При її участі створено унікальні інтер'єри: "Золота спальня", "Каплиця" і "Золота кімната". Тут, на позолочених стінах, зображено листя реп'яха, що нагадує про емблему Шотландії, батьківщині Марії. У колекції декоративного мистецтва зібрано твори Галле, братів Даум, Гоффмана, Тіффані і Гуршнера. "Золоту спальню" обставлено меблями, створеними по малюнках королеви в майстернях Сінаї в 1909 році. Кабінет Марії декорований бринковянськими колонами, каміном, що типово для румунських інтер'єрів. Стільці і письмовий стіл королеви прикрашені символами Марії — лілією і кельтським хрестом. Кабінет Фердинанда, витриманий у строгому стилі, нагадує про німецький неоренесанс замку Пелеш.

Див. також[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

  1. Wiki Loves Monuments monuments database — 2017.