Зі спогадів Йона Тихого

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зі спогадів Йона Тихого
Ze wspomnień Ijona Tichego
Жанр Наукова фантастика
Автор Станіслав Лем
Мова Польська
Написано 1960

«Зі спогадів Йона Тихого» — цикл фантастичних оповідань Станіслава Лема, присвячених пригодам вигаданого героя — космонавта Йона Тихого. Написані з характерним для Лема гумором, містять елементи пародії на штампи фантастики, при цьому розглядають серйозні питання науки, соціології, філософії. Цикл складається з 9 оповідань, присвячених пригодам Й. Тихого на Землі (крім «Врятуємо Космос!»)

Зміст[ред. | ред. код]

Історії, які були розказані Йоном Тихим в колі друзів і були записані професором Тарантогой (згідно з сюжетом)

  • I або «Дивні ящики професора Коркорана» (пол. Ze wspomnień Ijona Tichego. I або Dziwne skrzynie profesora Corcorana, 1960) — розповідь про винахідника, який смодулював світ на комп'ютері, де були свої жителі, свої закони фізики, хімії та психології.
  • II або «Винахідник вічності» (пол. Ze wspomnień Ijona Tichego. II або "Wynalazca wiecznosci", 1960, в перекладі також: «Відкриття професора Декантора», «Безсмертна душа») — розповідь про першовідкривача, який знайшов можливість увічнити свідомість людини, прирікаючи на болісне безсмертя, позбавивши можливості спілкування із зовнішнім світом
  • III або «Проблема винахідника» (пол. Ze wspomnień Ijona Tichego. III або "Kłopoty wynalazcy", 1960, в перекладі також «Професор Зазуль») — розповідь про першовідкривача, який клонував сам себе (екранізація «Професор Зазуль» (пол. Profesor Zazul). Польща, 1965)
  • IV (1961, в перекладі також: «Мольтеріс» «Пропала машина часу») — розповідь про одного з перших винахідників машини часу, який переміщаючись в майбутнє сам постарів.
  • «V (Пральна трагедія)» (пол. Ze wspomnień Ijona Tichego. V (Tragedia pralnicza), 1962) — сатирична розповідь про конкурентну боротьбу виробників пральних машин з штучним інтелектом фірмами Наддлегга і Снодграсса. Ця конкурентна боротьба привела до несподіваних наслідків — роботи почали самостійно проникати в різні сфери людського життя. Автор намагається розглянути штучний інтелект з точки зору законодавства.
  • «Клініка доктора Вліпердіуса» (пол. Zaklad doktora Vliperdiusa, 1964) — розповідь про психіатричну лікарню для роботів.
  • Доктор Діагор» (пол. Doktor Diagoras, 1964) — розповідь про винахідника, творця кібернетичних тварин, штучні мислячі машини, які потім почали досліджувати свого прабатька

Оповідання, які професор Тарантога не записував

  • «Врятуємо космос! (Відкритий лист Йона Тихого)» (пол. Ratujmy kosmos (List otwarty Ijona Tichego, 1964) — сатиричне оповідання, де Й. С. Тихий обурюється з приводу безвідповідального ставлення людей до природи, до космічного простору та планет.
  • «Професор А.с Донда» (пол. Profesor A. Dońda, 1973) — сатиричне оповідання, записане клинописом на глині. Спочатку Й. С. Тихого роблять винуватим у міжнародних конфліктах, після чого він знайомиться з кібернетиком А. Дондой, який пророкує «інформаційний вибух» — перетворення всієї інформації на всіх комп'ютерах Землі в матерію, що призвело до зниження всієї цивілізації на печерний рівень. Протягом усього оповідання автор розглядає відхилення від норми як спосіб розвитку.

Екранізації[ред. | ред. код]

Тут вказані екранізації оповідань тільки з циклу «Спогади Йона Тихого»