Карельське гаряче

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карельське гаряче
Походження  Фінляндія
Необхідні компоненти м’ясо

Карельський гаряче або карельське рагу[1] (фін. karjalanpaisti ; рос. рагу по-карельски ; швед. karelsk stek) — традиційне рагу з м'яса, яке походить з Карелії. Зазвичай його готують з поєднання свинини та яловичини, але також можна використовувати лосятину або баранину. Разом із карельськими тістечками (karjalanpiirakat), це найбільш відома карельська страва у Фінляндії. У 2007 році читачі фінського таблоїду Iltalehti вибрали його національною стравою Фінляндії.[2] У аналогічному опитуванні, організованому восени 2016 року Фондом підтримки фінської харчової культури ELO у співпраці з Центральним союзом сільськогосподарських виробників і власників лісів MTK і Міністерством сільського і лісового господарства Фінляндії, карельське гараче посіло друге місце, поступившись житньому хлібу.[3]

Гаряче зазвичай приправляють чорним перцем і сіллю. Можна також використовувати інші приправи, такі як духмяний перець і лавровий лист. Прийнятними добавками до рагу є звичайні овочі, такі як морква, цибуля та коренеплоди.

Як і більшість інших карельських страв, карельське гаряче традиційно мліє (готується в горщику (uuniruukku або potti по-фінськи), поставленому в духовку). У Карелії його зазвичай називають просто «тушковане м'ясо» (ууніпаісті). Термін «карельське гараче» можна використовувати для позначення майже будь-якої страви, яка містить м'ясо та готується за традиційним карельським способом.

Через дефіцит м'яса в минулому страву традиційно готували лише на святкові події. Оскільки м'ясо стало більш доступним у ХХ столітті, ця страва стала звичайною повсякденною їжею по всій Фінляндії.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Fred Ferretti (3 серпня 1986). Fare Of The Country - Finnish Stew Of Meaty Riches - Nytimes.Com. Finland. Процитовано 2 січня 2016.
  2. Haapio, Markku (6 грудня 2007). Se on karjalanpaisti! [It is karjalanpaisti!]. iltalehti.fi (фін.). Iltalehti. Процитовано 28 грудня 2016.
  3. The people have spoken - rye bread is the national food. yle.fi. Yle. 19 січня 2017. Процитовано 8 лютого 2017.