Ка-37

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ка-37
Тип Багатоцільовий безпілотний вертоліт
Виробник Камов (ОКБ)
Перший політ 1993
Статус експлуатується
Основні експлуатанти Армія Росії

CMNS: Ка-37 у Вікісховищі

Ка-37російський безпілотний літальний апарат (безпілотний вертоліт) призначений для аерофотозйомки, трансляції та ретрансляції теле- і радіосигналів, проведення екологічних експериментів, доставки медикаментів, продуктів та пошти при наданні екстреної допомоги в процесі ліквідації аварій та катастроф у важкодоступних та небезпечних для людини місцях.

Історія[ред. | ред. код]

В 1991–1993 рр. фірма «Камов» за фінансової підтримки південнокорейської фірми DHI побудувала та провела льотні випробування на прив'язі експериментального безпілотного гелікоптера Ка-37, перший політ якого відбувся в березні 1993.

Безпілотний вертоліт має модульну конструкцію і може використовувати змінні комплекти обладнання для виконання різних завдань: аерофотоапаратуру, контейнери для різних вантажів, датчики випромінювань, обладнання для ретрансляції та трансляції телевізійних та радіосигналів та іншу апаратуру. Він здатен виконувати автоматичний політ за програмою і має високу маневреність та транспортировочну мобільність. БПЛА забезпечений двома поршневими двигунами П-037 (2×24,6 кВт)
Тримальна система гелікоптера виконана за співісною схемою, що дозволило створити компактний, з мінімальними габаритами апарат, що має хороші маневрені якості та достатню вагову віддачу.

На гелікоптері встановлена система автоматичного управління, що забезпечує політ по заданій траєкторії з обмеженим втручанням оператора. Оператор, за необхідності, має можливість втрутитися в керування гелікоптером, подаючи відповідні радіокоманди з наземного пульта дистанційного керування. Наземний пульт обладнаний органами управління, системою відображення інформації, автономним джерелом електропостачання.

Обслуга — 2 особи. Вертоліт та пульт управління перевозяться спільно в спеціальному контейнері на автомобілі.

В 1996 була випущена модифікація Ка-37С, яка мала поліпшений двигун.

Література[ред. | ред. код]

  • «Беспилотные летательные аппараты», 2003, ООО Попурри

Посилання[ред. | ред. код]