Ту-300

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ту-300
Ту-300, 2006р.
Тип ударний БПЛА
Розробник СРСР/Росія ДКБ імені Туполєва
Перший політ 1991
Статус у розробці

Ту-300 «Коршун-У» — радянський і російський тактичний ударний безпілотний літальний апарат розробки ОКБ імені Туполєва. Призначений для ведення повітряної розвідки та знищення виявлених наземних цілей. Перший політ здійснив 1991 року.[1] Існують також модифікації для ведення радіотехнічної розвідки («Філін-1») та ретрансляції радіосигналів («Філін-2»).

Історія створення[ред. | ред. код]

Розробка[ред. | ред. код]

Розробка тактичного ударного БПЛА з кодовим позначенням «Коршун» розпочалася у Радянському Союзі 1982 року. Спочатку роботи за цим проєктом доручили ДКБ Сухого, проте вже через рік розробку передали до ММЗ «Досвід» ДКБ ім. Туполєва, яке мало більший досвід у створенні БПЛА і створило вдалі безпілотні розвідники Ту-141 і Ту-143, де БПЛА отримав індекс 300 та позначення «Коршун-У». Компонувальні схеми та рішення при цьому були повністю переглянуті, що дало можливість говорити про оригінальну туполівську розробку Ту-300.

Наземне обладнання розробленого безпілотника було уніфіковано із розвідниками Ту-141 та Ту-241. На початку 1990-х років ДКБ створило літаючий екземпляр, який піднявся в повітря в 1991 році, почалися льотні випробування. Розроблений літак активно демонструвався на Міжнародному авіаційно-космічному салоні у Жуковському.

Фінансові труднощі середини 1990-х років змусили ДКБ заморозити розробку Ту-300, але у 2007 році агентство «Інтерфакс» повідомило, що ДКБ Туполєва відновлює роботи над проєктом Ту-300.

Призначення безпілотника (розвідник з можливістю знищення виявлених цілей), схему планера, основні конструкторські рішення, а також наземну апаратуру передбачається на першому етапі залишити без змін. При цьому передбачається, що оновлений БПЛА отримає нові двигуни, з істотно поліпшеними характеристиками, а також сучасну радіотехнічну апаратуру та авіоніку.[2]

Також повідомлялося, що компанія «Туполєв» займається розробкою проєкту безпілотного літального апарату середньої дальності (БАК СД) на базі Ту-300.[3]

Конструкція[ред. | ред. код]

Ту-300 — однодвигунний безпілотний літак з аеродинамічною схемою «качка». Підйомну силу забезпечує трикутне крило невеликого подовження. У носовій частині фюзеляжу розміщено розвідувальну та допоміжну апаратуру, засоби зв'язку та обчислювальний комплекс.

Цільове навантаження (радіоелектронна апаратура або ракетно-бомбове озброєння) розміщується у фюзеляжному відсіку та на зовнішніх точках підвіски. При злітній масі в 4 тонни апарат може брати на борт до тонни цільового навантаження.

На виставках апарат демонструвався з підвішеним контейнером малогабаритних вантажів КМВУ. Це дозволяє припустити, що одним з ударних засобів розроблюваного БПЛА стануть малогабаритні осколково-фугасні та кумулятивно-осколкові авіабомби.

Шасі у безпілотника не передбачено. Старт виробляється з транспортно-пускового контейнера з автомобільного шасі, з використанням 2 твердопаливних прискорювачів. Посадка здійснюється за допомогою парашутної системи, розміщеної у хвостовому відсіку.

Оператори[ред. | ред. код]

  • Росія Росія — деяка кількість у Сухопутних військах, станом на 2017 рік[4].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]