Кордовська тайфа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кордовська тайфа
1031 – 1236

Прапор Кордовська тайфа

Прапор

Кордовська тайфа: історичні кордони на карті
Кордовська тайфа: історичні кордони на карті
Кордовська тайфа в XI ст.
Столиця Кордова
Мови арабська
Релігії сунізм
Форма правління монархія
Історія
 - Засновано 1031
 - Ліквідовано 1236
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Кордовська тайфа

Кордовська тайфа (ісп. Taifa de Córdoba; араб. طائفة قرطبة‎) — в 10311078 і 12121236 роках ісламська монархічна держава на Піренейському півострові зі столицею в місті Кордова. Відома також як Кордовська республіка. Арабською — тайфа Куртуба.

Історія[ред. | ред. код]

З початком розпаду Кордовського халіфату місто Кордова тривалий час зберігалася під владою халіфів. Разом з тим ослаблення останніх призвело до посиленню впливу духівництва, місцевої знаті, торгівців. 1031 року внаслідок змови улемів халіфа Гішама III було повалено й запроторено до в'язниці. Внаслідок цього влада перейшла до ради сановників і улемів. Було вирішено передати владу Абу'л-Хазм Джохару, який повинен був радитися з усіх політичних питань з радою міста. Головним чином еміром повинен був виконувати функції оборонця Кордовської тайфи.

Політику першого еміра продовжив син Абу'л Валід Мухаммад. У 1063 році останній зрікся влади на користь синів, які негайно почали боротьбу за владу, внаслідок чого в справи Кордови втрутилася Севільська тайфа. Посилення останньої призвело до втручання в справи Кордовської тайфи толедських емірів.

У 1070 році Аббада II Севільський захопив Кордову, поваливши династію Джохаридів. Але 1075 року Кордову захопив аль-Мамун, емір Толедо. 1078 року севільське військо відвоювало Кордовську тайфу. В подальшому стала частиною держав Альморавідів і Альмохадів.

У 1212 році після поразки армії Альмохадів в битві при Навас-де-Толосі почався розпад держави Альмохадів, внаслідок чого Кордова знову здобула незалежність. Але 1236 році кастильські війська захопили Кордову.

Державний устрій[ред. | ред. код]

Була єдиною тайфою, де володар не мав титула еміра. Замість цього його звали шейх громади або шейх Куртуби. Спочатку влада шейха була обмеженою, оскільки він мусив узгоджувати усі справи з радою міста Кордова. Втім до 1040 року відбувається посилення впливу шейха. Але значення міської ради зберігалася протягом усього існування тайфи.

Шейхи[ред. | ред. код]

Еміри[ред. | ред. код]

Військо[ред. | ред. код]

Спочатку основою була кіннота, що складалася з берберів. Втім вже до 1040 року її було замінено міським ополченням (джундом), що став основою кордовської армії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jayyusi, Salma Khadra and Marín, Manuela. The Legacy of Muslim Spain; published by BRILL 1994.