Курт Мартті Валленіус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Курт Мартті Валленіус
фін. Kurt Martti Wallenius
Народився 25 липня 1893(1893-07-25)[1][2]
Куопіо, Куопіоська губернія, Російська імперія
Помер 3 травня 1984(1984-05-03) (90 років) або 5 травня 1984(1984-05-05) (90 років)
Гельсінкі, Фінляндія
Поховання Honkanummi cemeteryd
Країна  Фінляндія
Діяльність політик, письменник, військовослужбовець
Знання мов фінська
Учасник Перша світова війна, Друга світова війна і Громадянська війна у Фінляндії
Військове звання генерал-майор
У шлюбі з Анні Валленіусd
Діти (3) Леена Пелтолаd
Нагороди
Knight Grand Officer of the Order of Saint Olav Order of the Three Stars, 2nd Class Commander of the Order of the White Rose of Finland Cross of Liberty, 4th Class Order of the Sword - Commander 1st Class Knight Grand Officer of the Order of the Dannebrog Командорський Хрест із зіркою ордена Відродження Польщі Великий офіцер ордена Корони Італії Memorial medal of the War of Liberation Залізний хрест 2-го класу Почесний хрест ветерана війни

Курт Мартті Валленіус (фін. Kurt Martti Wallenius; 25 липня 1893, Куопіо — 3 травня 1984, Гельсінкі) — фінський військовик, генерал-майор. Учасник громадянської війни 1918 року та Зимової війни (1939—1940).

Єгерський рух[ред. | ред. код]

Валленіус був членом фінських єгерських військових формувань, які проходили навчання в Німеччині до здобуття Фінляндією незалежності. У 1915 році Валленіус вирушив до Німеччини, де вступив до прусського 27-го егерського батальйону. Брав участь у боях на річці Міса.[3][4]

Громадянська війна[ред. | ред. код]

Після повернення до Фінляндії Валленіус взяв участь у фінській громадянській війні 1918 року на боці Білої гвардії. Командував взводом у Терволі і Торніо. У Лапландії Валленіус познайомився з оленярем Алексі Гігнаваарою, з яким подорожував Лапландією, і вони стали хорошими друзями. Пізніше Валленіус був призначений командувачем військами навколо Куолярві та Куусамо. Тут йому було доручено командувати північною групою у невдалій Східнокарельській експедиції в березні 1918 року, яка намагалася приєднати частину Східної Карелії до Фінляндії. Він також був командиром аналогічної експедиції Петсамо в травні 1920 року.

Командант полку[ред. | ред. код]

Після громадянської війни Валленіус командував військами в північно-західній Фінляндії: полком Салла і 1-м полком прикордонної охорони Лапландії. У 1920-х він ненадовго отримав посаду військового аташе в Берліні.

Рух Лапуа[ред. | ред. код]

У 1930 році Валленіус отримав звання генерал-майора. Однак того року він був змушений піти у відставку, оскільки його запідозрили у причетності до викрадення першого президента Фінляндії Каарло Стольберга, хоча зрештою з Валленіуса було знято усі звинувачення. У 1930-х роках Валленіус залучився до правої діяльності, ставши генеральним секретарем руху Лапуа. На цій посаді він брав участь у так званому повстанні Мянтсяля. Валленіус був двічі ув'язнений на загальний термін більше одного року.

Зимова війна[ред. | ред. код]

Під час Зимової війни Валленіус командував фінськими військами в Лапландії. Коли почалася війна, головнокомандувач фінськими військами Маннергейм призначив Валленіуса командувачем Лапландської групи. Війська під його командуванням, незважаючи на радянську чисельну перевагу, дали відсіч Червоній армії у Саллаі та Петсамо. Коли фронт у Лапландії стабілізувався, у лютому 1940 року Валленіус передав командування шведським добровольцям під командуванням генерал-лейтенанта Ернста Ліндера. Валленіус і більшість його військ були направлені в крайню південну точку фронту до західного берега Війпурської (Виборзької) затоки, де Червона Армія перетнула зледенілу затоку. Валленіус протестував проти нового призначення, вважаючи, що його карають за його минулі гріхи. Ситуація була критичною, а місцевість абсолютно відрізнялася від тієї, до якої звикли Валленіус і його люди. Валленіус не зміг перешкодити Червоній армії закріпитися із західного берега затоки, і були повідомлення, що він сильно пив. Валленіус був безчесно звільнений на початку березня 1940 року після всього трьох днів командування, і його замінив генерал-лейтенант Карл Леннарт Оеш. Валленіуса виключили зі списків офіцерів Сил оборони.

Вихід на пенсію[ред. | ред. код]

Після початку Війни-продовження в червні 1941 року Валленіус не зміг отримати командування. Він жив на пенсії в Рованіенській волості, пишучи книги та статті.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://generals.dk/general/Wallenius/Kurt_Martii/Finland.html
  2. Kurt Martti WalleniusSLS.
  3. Suomen jääkärien elämäkerrasto
  4. Suomen jääkärien elämäkerrasto 1975