Мамонтов Сергій Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мамонтов Сергій Іванович
Народження 3 лютого 1898(1898-02-03)
Російська імперія, Москва
Смерть 3 березня 1987(1987-03-03) (89 років)
Франція Франція, Канни
Поховання Канни
Країна  Російська імперія
 СРСР
Приналежність Російська імперія, Франція Франція
Рід військ кінна артилерія
Освіта Костянтинівське артилерійське училище
Роки служби 1917—?
Звання поручик
Війни / битви Перша світова війна, Громадянська війна в Росії

Сергі́й Іва́нович Ма́монтов (3 лютого 1898, Москва, Російська імперія — 3 березня 1987, Канни, Французька республіка) — учасник Першої світової та Громадянської війни в Російській імперії (в тому числі і на теренах України), артилерист кінної артилерії Добровольчій армії, поручик, затятий контрреволюціонер.

Життєпис[ред. | ред. код]

Представник купецького роду Мамонтових. Відомий меценат Сава Мамонтов приходився братом діду Сергія Івановича.

В 1917 році Сергій Мамонтов завершив навчання у Костянтинівському артилерійському училищі. У Першій Світовій війні він брав участь у званні прапорщика 64-ї артилерійської бригади. Після Жовтневого перевороту 1917 року вступив до лав Добровольчої армії (серпень 1918), де спочатку воював у складі Першої кінно-гірської батареї, а з квітня 1919 року — у складі Дроздовської артилерійської бригади. Кінець війни зустрів у званні поручика в Галіполійському стані.

Коли стало зрозуміло, що війна білогвардійцями програна, переїхав до Парижа, а звідти дістався Берліна. У столиці Німеччини Сергій Мамонтов вступив до Вищого технічного училища архітектури. Після завершення навчання працював у місті архітектором. Під час Другої світової війни врятувався від радянської армії, що вступила до Берліна, втечею в Тіроль.

Завдяки листуванню з давнім бойовим товаришем йому вдалося виїхати до Центральноафриканської Республіки, де він мешкав протягом 15 років. У цей період свого життя він працював на сизальному підприємстві, згодом заклав власну кавову плантацію. В 1962 році за наказом президента Дако був заарештований і перебував в ув'язненні. Приводом для арешту стала гумористична стаття, надрукована в Америці. Після падіння Дако і встановлення режиму імператора Бокасси був випущений із в'язниці (цьому посприяло безпосереднє втручання французького консула), але висланий із країни.

Останні роки свого життя провів на півдні Франції, де спочатку жив у Валансі, а згодом у Каннах. У цей час він продовжував працювати архітектором і скульптором, а також займався письменницькою діяльністю. Його твори носили переважно мемуарний характер. З них найбільш відомі цикл статей в газеті «Новое Русское Слово» за 1973—1975 роки, в яких він згадує життя в Центральній Африці, та книга «Походы и кони»[1] (також видавалася під назвою «Не судимы будем»), у якій він описує свій військовий досвід.

Сергій Мамонтов товаришував з відомими діячами науки та мистецтва. Серед його друзів були біолог М. В. Тимофєєв-Ресовський, художник О. О. Цингер, філолог та колекціонер Рене Герра.

Похований на заміському кладовищі Канн у спільній могилі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мамонтов, С. И. (1981). Походы и кони (рос.) [Походи і коні]. YMCA-Press. Архів оригіналу за 1 вересня 2016. Процитовано 23 червня 2016.