Марсель (вітрило)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розрізні марселі барка «Крузенштерн» (виділено червоним). Видно фор-марселі, грот-марселі першої і другої грот-щогл. У барка відсутні крюйс-марселі, бо на бізань-щоглі їх замінює топсель над гафельною бізанню.
Марсель марсельної шхуни.
Фрегат «Конституція» під марселями

Ма́рсель (нід. marszeil — «марсове вітрило») — пряме вітрило, що належить до 2-го ярусу вітрил, тобто ставиться над нижнім вітрилом (прямим або гафельним) під брамселем. Снасть для піднімання марса-реї називається марса-фал чи драйреп. Залежно від приналежності до тієї чи іншої щогли марселі мають окремі найменування: на фок-щоглі — фор-марсель, на грот-щоглі — грот-марсель і на бізань-щоглі — крюйс-марсель (також крюйсель).

Слово «марса-» додають до найменування рангоуту, такелажу і вітрил, що мають відношення до марселя.

Марсель має частіше за все форму правильної трапеції, і піднімається на марса-реї. Для підняття полотнища марселя до реї колись використовувалися спеціальні бігун-талі, які були найдовшими талями на судні.

Марса-рея має закріплені на її середині на шкентелях 1-2 драйреп-блоки[1], через шківи яких проходить марса-фали (драйрепи). Останні виготовляються з 4-пасмового троса і клетнюються білим шкімушгаром для запобігання перетиранню[2]. Згорнутий марса-фал укладається в марсофальну діжку, завдяки якій він зберігається в чистоті[3].

Марса-лісель — додаткове вітрило, яке ставиться збоку від марселя при легких вітрах.

На великих сучасних вітрильних суднах конструкцією можуть бути передбачені два марселі — верхній і нижній (такий марсель називають розрізним).

Від марселя слід відрізняти топсель — косе трикутне, рідше чотирикутне вітрило, яке підіймають над гафельним, люгерним або шпринтовим. Якщо на шхуні на фок-щоглі замість топселя піднятий марсель, така шхуна називається марсельною.

Марсель існував вже на кораблях Стародавнього Риму: невелике вітрило у формі рівнобедреного трикутника (лат. siparum, грец. σίφαρος) піднімали над прямим нижнім вітрилом[4].

Розташування[ред. | ред. код]

Розташування нерозрізних марселів Розташування розрізних марселів
  1. крюйс-марсель
  2. грот-марсель
  3. фор-марсель
  1. нижній крюйс-марсель
  2. верхній крюйс-марсель
  3. нижній грот-марсель
  4. верхній грот-марсель
  5. нижній фор-марсель
  6. верхній фор-марсель

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Самойлов К. И. Драйреп-блоки // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)
  2. Самойлов К. И. Марса-драйреп // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)
  3. Самойлов К. И. Марсофальная кадка // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)
  4. Casson, Lionel (1995): «Ships and Seamanship in the Ancient World», Johns Hopkins University Press, ISBN 978-0-8018-5130-8, pp. 240–241

Джерела[ред. | ред. код]