Медресе Баракхана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перед медресе Баракхана (2005)

Медресе Баракхана — комплекс будівель медресе у столиці Узбекистану місті Ташкенті XVXVI століть; яскрава пам'ятка середньовічної архітектури.

Розташування та опис[ред. | ред. код]

Медресе Баракхана розташоване поблизу ташкентського майдану Хазрет Імам.

Своїм плануванням медресе Барак-хана значно відрізняється від традиційних будівель такого роду. По суті, воно являє собою комплекс будівель, що складається з медресе і двох вбудованих в нього більш ранніх мавзолеїв.

Висоту чудового порталу, орнаментованого майолікою і мозаїкою з полив'яних керамічних плиток, підкреслює глибока стрілчаста ніша, в яку вписані декоративне склепіння. Таке художнє оформлення порталу (у вигляді ніші колаб-корі) не притаманне Ташкенту. По боках фасаду розміщені башти (гульдаста), увінчані невеликими куполами.

Двері з вишуканим різьбленням ведуть у прямокутне подвір'я, оточене худжрами, з великою дарсханою. Купол дарсхани покоїться на пересічних арках, вітрила яких прикрашені ажурними сталактитами з ганчу.

Стіни інтер'єру медресе оздоблені вишуканими ісламськими розписами.

З історії комплексу[ред. | ред. код]

Комплекс Медресе Баракхана був сформований протягом XVXVI століть з будівель, які були побудовані в різний час.

Найдавнішою з будівель комплексу вважається усипальниця невідомої духовної особи, що знаходиться ліворуч від входу в медресе (у східній частині).

Другим історично був двокупольний мавзолей Ханако, зведений у 1530 році на честь правителя Ташкента Суюнідж-хана Шейбані, першого володаря Ташкентського спадку з узбецької династії Шейбанідів. Він був багато прикрашений різьбленням і позолотою, проте з плином часу зазнав значних перебудов.

У середині XVI століття син Суюнідж-хана Науруз-Ахмад, прозваний Барак-ханом, прибудував до мавзолею свого батька медресе. Однак мавзолей залишився основою всього комплексу. Його центральна зал, а також безіменний мавзолей та медресе дарсхана увінчані бірюзовими куполами на високих барабанах. Власне комплекс, перебудований у медресе тоді, дістав назву на честь прізвиська правителя, за якого це діялося, тобто Баракхан.

Портал комплексу колаб-корі був відновлений у 195563 роках майстром на ім'я Уста Ширін Мурадов.

Відтоді протягом декількох десятиліть у другій половині ХХ століття в медресе Барак-хана розташовувалося Духовне управління мусульман Узбекистану.

Однак уже за незалежності Узбекистану Духовне управління розмістилося в новому, спеціально збудованому приміщенні, а худжри медресе Барак-хана були передані під майстерні ремісників і народних умільців. Під покровом древніх склепінь медресе вони тут виводять арабською в'яззю аяти з Корану, вирізують з цілісних брусків дерева розкладні підставки під Коран (лаухі), карбують вигадливі візерунки на мідних і латунних тацях і посудинах. Перед будівлею продають сувеніри.

Посилання[ред. | ред. код]