Мета сталого розвитку 15

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ціль сталого розвитку 15 (ЦСР 15 або англ. SDG 15) стосується «Життя на землі». Один із 17 пунктів Цілей сталого розвитку, встановлених Організацією Об'єднаних Націй

Індекс зеленого покриву гір вимірює відсоток гірських територій, покритих певною формою зеленої рослинності.

2015 року, докладно звучить так: «Захищати, відновлювати та сприяти сталому використанню наземних екосистем, раціонально керувати лісами, боротися з опустелюванням, а також зупиняти деградацію та відновлювати занапащені землі і зупиняти втрати біорізноманіття».[1] Ціль SDG 15, має досягти 12 цілей до 2030 року. Поступ у досягненні цілей, буде оцінюватися за допомогою 14 показників.

Дев'ять «цілей МСР 15» передбачають: збереження та відновлення наземних і прісноводних екосистем; припинення знеліснення та відновлення занапащених лісів; припинення опустелювання та відновлення деградованих земель; забезпечення збереження гірських екосистем, захист біорізноманіття та природних середовищ існування; захист доступу до генетичних ресурсів та справедливий розподіл вигод; усунення браконьєрства та торгівлі охоронюваними видами; запобігання інвазивним чужорідним видам на суші та у водних екосистемах; залучення питань екосистем та біорізноманіття до державного планування. Три «засоби досягнення МСР 15» охоплюють: Збільшення фінансових ресурсів для збереження та сталого використання екосистем і біорізноманіття; фінансування та заохочення сталого керування лісами; боротьба з всеосяжним браконьєрством та торгівлею людьми.

Життя людей залежить від землі та океанів. Ця мета спрямована на забезпечення стійких засобів до існування, якими будуть користуватися наступні покоління. Харчування людини на 80 % залежить від життя рослин, що робить сільське господарство дуже важливим економічним ресурсом.[2] Ліси посідають 30 відсотків поверхні Землі, забезпечують життєво важливе середовище існування для мільйонів видів, а також значні джерела чистого повітря та води, й мають вирішальне значення для боротьби зі зміною клімату.

Генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй, готується Щорічний звіт, що оцінює поступ у досягненні Цілі сталого розвитку 15.[3] У звіті за 2020 рік зазначено, що  залишається загроза ключовому біорізноманіттю та вимиранню видам, а лісові масиви продовжують зменшуватися.[3]

Довідка[ред. | ред. код]

Цілі сталого розвитку ― це сукупність 17 всеохопних цілей, поставлених ООН. Загалом цілі взаємопов'язані, хоча кожна має свої показники, яких потрібно досягти. МСР 15 охоплює широкий набір питань соціального та економічного розвитку.

МСР 15 формулює цілі щодо збереження біорізноманіття лісових, пустельних та гірських екосистем у відсотках від загальної маси суші. «Світу без погіршення земель» можна досягти, відновивши занапащені ліси та землю, втрачену внаслідок посухи та повені. Ціль 15 закликає приділяти більше уваги запобіганню інвазії інтродукованих видів та більшій охороні зникомих видів.[4] Ліси відіграють помітну роль в успіху повістки дня на час до 2030 року, особливо з точки зору екосистемних послуг, засобів до існування та зеленої економіки; але для цього будуть потрібні чіткі пріоритети для вирішення ключових компромісів та посилення синергії з іншими цілями.[5]

Станом на 2020-і роки, близько 1,6 мільярда людей залежать від лісів, щодо засобів для існування; 2,6 мільярда осіб безпосередньо залежать від сільського господарства, 80 % лісів є домом для більш ніж 80 відсотків усіх видів тварин, рослин та комах.

Близько 31 % поверхні землі покрито лісами. Світ вже втратив майже 100 мільйонів Га своїх лісів. Вимирання видів загрожує сталому розвитку та ставить під загрозу світову спадщину. Насамперед, це відбувається через втрату середовища існування внаслідок нестійкого сільського господарства, збирання врожаю та торгівлі, вирубування лісів та поширення інвазивних чужорідних видів.[3]

Зусилля, які могли-б допомогти змінити ці наслідки, стосуються: сталого управління лісами; збільшення охоплення охоронюваних територій у наземних, прісноводних і гірських районах; та поступ у впровадженні програм, законодавства й принципів обліку для захисту біорізноманіття та екосистем.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Decisions of the United Nations Commission on International Trade Law, adopted on 18 July 2013 and 15 July 2019, and General Assembly resolution 68/107 B. dx.doi.org. 30 квітня 2020. Процитовано 10 жовтня 2021.
  2. Admin, ScienceOpen (16 жовтня 2020). UCL: UN SDG 15 Life on Land. doi:10.14293/s2199-1006.1.sor-life.clflwb6.v1. Процитовано 10 жовтня 2021.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  3. а б в г High-level political forum on sustainable development, convened under the auspices of the economic and social council. Report of the Economic and Social Council on its 2018 Session. UN. 15 жовтня 2019. с. 53—53.
  4. UN goal-setting. Sustainable Development Goals and UN Goal-Setting. Routledge. 21 квітня 2017. с. 68—106.
  5. Timko, Joleen; Le Billon, Philippe; Zerriffi, Hisham; Honey-Rosés, Jordi; de la Roche, Ian; Gaston, Chris; Sunderland, Terry CH; Kozak, Rob A (2018-10). A policy nexus approach to forests and the SDGs: tradeoffs and synergies. Current Opinion in Environmental Sustainability (англ.). Т. 34. с. 7—12. doi:10.1016/j.cosust.2018.06.004. Архів оригіналу за 25 травня 2021. Процитовано 10 жовтня 2021.