Музика Андорри

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Князівство Андорра — це батьківщина таких народних танців, як контрапас (кат. contrapàs) і мараткса (кат. marratxa), які особливо збереглися в Сант-Жулії-де-Лорія. Андоррська народна музика має схожі риси з музикою сусідніх областей Франції та Іспанії, але особливо з каталонською, насамперед завдяки таким танцям, як сардана. Інші андоррські народні танці — це контрапас, поширений в Андоррі-ла-Велья, і танець Святої Анни, який побутує в Ескальдес-Енгордань.[1]

На національному радіо Андорри є музичний канал — Andorra Música.

Існує національний оркестр Young National Orchestra of Cambra d'Andorra, диригентом якого є скрипаль Жерар Кларет.

Національний гімн Андорри — Ель Гран Карлемань (Величний Карл Великий),[2] ухвалений 8 вересня 1921 року, у день святої покровительки Андорри — діви Мерітсель.

Рок-гурт «Persefone», що працює у стилі прогресивного металу — один із найвідоміших музичних колективів, що походять з Андорри.

Фестивалі та свята[ред. | ред. код]

У країні щорічно проводяться міжнародні фестивалі класичної музики і джазу. Але це стосується лише розваг, що не суперечать католицькій моралі, в якій вихована переважна більшість підданих князівства. До музичних фестивалів Андорри належать «ChamJam Music Festival» в Шамоні, фестиваль в Ордіно і джаз-фест «Escaldes-Engordany International Jazz Festival» в Ескальдес-Енгордань. Найпопулярніші серед туристів національний фестиваль «Маре-де-Дью-де-Мерітсель» — національний фестиваль Діви Марії, що проводиться 8 вересня у Мерітсель (за 7 км на північний схід від столиці), і численні «сільські фестивалі» (практично в кожному населеному пункті проводиться свій фестиваль), ціла низка яких відбувається з липня по вересень. В Андоррі проводиться багато різноманітних відкритих концертів, загальних і локальних святкувань з музикою і народними танцями.

Євробачення[ред. | ред. код]

Андорра (через національну телекомпанію RTVA) брала участь у пісенному конкурсі Євробачення лише шість разів: з 2004 по 2009 рік. 2004 року іспанка Марта Роуре з піснею «Jugarem A Estimar-Nos» була першою в історії Євробачення учасницею, яка виступила каталонською мовою. У кожній зі своїх шести спроб Андорра не просунулася далі за півфінал; її найкращий результат був у 2007 році, коли панк-гурт «Anonymous» із піснею «Salvem el món» фінішував на 12 місці серед 28 країн у півфіналі.

Через нестачу фінансування з боку акціонерів телеканалу та скорочення витрат у мережі мовлення країна вирішила відмовитися від участі 2010 року та так і не повернулася до числа учасниць.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. For Culture Lovers. FEVA. Архів оригіналу за 15 листопада 2004. Процитовано 28 вересня 2005.
  2. Andorra. National Anthem Reference Page. Архів оригіналу за 11 травня 2005. Процитовано 28 вересня 2005.

Посилання[ред. | ред. код]