Муляр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Муляр
Зображення
Сфера діяльності мурування
Код заняття ISCO 7112
CMNS: Муляр у Вікісховищі
Муляр на будівництві в Бельгії

Му́ляр[1] — будівельний робітник, який виконує роботи з мурування або ремонту конструкцій зі штучних і природних будівельних матеріалів. Мулярами зводяться цегляні житлові будинки, промислові комплекси, гідротехнічні споруди і мости.

Слово муляр в українській мові має германське походження: або від сер.-в.-нім. mürære, або від нім. Maurer: можливо, через посередництво пол. murarz[2].

Часто муляра неправильно звуть «каменярем»[3][4][5].

Історія[ред. | ред. код]

Зикурат в Урі — культова споруда, змурована з 26 мільйонів цеглин сирцю[6]

Ремесло муляра — одне з найдавніших, історія цього заняття йде в глибину тисячоліть. З'явилось воно, напевно, тоді, коли виникла потреба будувати постійні житла в умовах нестачі деревних матеріалів, але при наявності каменю, як у Середземномор'ї, або глини, як, наприклад, у Стародавньому Межиріччі. Відомо, що ще в ІІІ тисячолітті до нашої ери жителі Месопотамії будували величезні храми-зикурати, для яких були потрібні мільйони цеглин. У землях з різними природними умовами мистецтво муляра формувалось різними шляхами: вплив справляли не тільки багатовікові традиції будівництва, але й характер матеріалу, що мався у розпорядженні будівельників[7]. Так, брак якісного будівельного каменю в околицях Лондона зробив його «цегляним містом», а Париж тривалий час будували з «лютеційського вапняку», що у величезній кількості надавали каменярні Паризького басейну.

Сучасність[ред. | ред. код]

Поява монолітних каркасів, змінення технічних засобів зведення будівель не витіснили мурування. Досі професія муляра є одною з найбільш затребуваних на ринку праці. Поряд зі звичайним муляром, існує ще професія муляра-монтажника. Він здійснює не тільки мурування, а й установлення залізобетонних перекриттів, дахів, збірних конструкцій.

Мулярський інструмент[ред. | ред. код]

Фото Назва Опис
Кельма (кельня) Лопатка зі тонколистового сталевого полотна з вигнутою ручкою з деревини твердих порід. Вона уживається для розрівнювання розчину, заповнення вертикальних швів та підрізання надлишків розчину.
Молоток-кирочка Спеціальний мулярський молоток вагою близько 0, 5 кг та з дерев'яною ручкою до 30 см. Уживається для рубання та тесання цегли, керамічного каменю.
Розчинова лопата Спеціальна лопата для робіт з приготування розчину, а також для його перенесення і розрівнювання.
Розшивка Інструмент у вигляді розрізаної уздовж сталевої трубки з ручкої зі твердої деревини. Уживається для оброблення й ущільнення швів. Муляри використовують два види розшивок — з увігнутою та опуклою поверхнями.
Скоби Пристрої для закріплення цегли. Причальні скоби закріпляють у швах муру, скоби з листової сталі надівають на цеглу, укладену плазом.
Причальний шнур Кручений шнур 1, 5 — 3 мм завтовшки, який натягають увдовж муру. Призначається для дотримання горизонтальності мурованих рядів.
Проміжні маяки Пристрої у вигляді прямокутного корпусу або звареної рамки. Слугують для фіксування причального шнура.
Шаблони Прилади для розмічування кутів. Шаблон у вигляді металевого косинця слугує для розмічування та перевіряння прямих кутів мурів. Шаблон з двох лінійок, з'єднаних хомутами з притискними гвинтами, призначається для розмічування віконних та дверних пройм.
Висок Сталевий конус вагою 0, 2 — 1 кг, підвішений на крученому шнурі до алюмінієвої планки. Призначений для перевіряння вертикальності кутів та поверхні муру
Прави́ло Відфугований дерев'яний брусок або алюмінієвий профіль 1,2 — 2 м завдовжки. Призначається для контролю поверхні мурува́них стін
Складаний метр і
рулетка
Прилади для лінійного вимірювання під час мурування. Довжина вимірювальних приладів має бути від 2 до 20 м
Рівень (ватерпас) Прилад для перевіряння горизонтальності та вертикальності муру
Установка для приймання та видавання розчину Металевий ящик місткістю до 2 м³ з кришкою і гвинтом-мішалкою усередині, підвішений на рамі. Споряджений затвором-льоткою. Слугує для приймання, підігрівання, перемішування і порційного видавання товарного розчину.
Бункер з щелепним затвором Металевий закритий ящик місткістю 1, 2 м³ з кришкою-щелепою. Призначений для приймання та подавання розчину на робоче місце муляра.
Розчиновий ящик металеве корито місткістю 0, 24 м³ з петлями-вушками на вузьких кінцях. Слугує для подавання розчину на робоче місце муляра за допомогою крана. Допускається піднімання у гірлянді (до шістьох ящиків водночас)
Бак для змочування цегли Ємність з водою, призначена для змочування цегли у жарку і суху погоду. Піддони з цеглою занурюють у бак, змочують та подають до робочого місця муляра
Підхват-футляр Щелепний захват вантажністю 1, 5 т. Призначений для вивантаження двох пакетів цегли з автомобіля та подавання їх до робочого місця муляра
Самозатяжний захват Прямокутна рама з двощелепним важільним затискачем. Вантажність пристрою 1,75 т. Призначений для розвантаження пакетів силікатної цегли без піддонів, з автотранспорту та подавання їх до місця мурування
Світильники переносні Розсувна рама з телескопічною стійкою, спорядженою плафонами. Призначена для освітлення робочого місця у темну пору доби.
Блок-контейнер Легкий металевий контейнер-побутівка, призначений для зберігання одягу, інструменту та приладдя бригади мулярів. Має відділи для двох змін.
Нормокомплект Технологічно необхідний набір інструменту, приладдя та інвентарю, розрахований на бригаду мулярів. Дбайливе його використовування сприяє підвищенню якості та продуктивності мулярської праці.

Див. також[ред. | ред. код]

Франсіско Гойя, Поранений муляр[es], 1786—1787

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Муляр // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1989. — Т. 3 : Кора — М / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 552 с. — ISBN 5-12-001263-9.
  3. Сайт Jobs.Ua. Вакансії каменярем в Рівному. Бригада каменярів. Архів оригіналу за 14 вересня 2016.
  4. Сайт EuRabota. Архів оригіналу за 23 жовтня 2019.
  5. Фотослужба агенстства "Уніан". Каменярі на будівництві. Архів оригіналу за 26 серпня 2016.
  6. Генри Саггс. Величие Вавилона. История древней цивилизации Междуречья, 2015. Сторінок — 1284
  7. Les dictionnaires spécialisés et l'analyse de la valeur: actes du colloque organisé en avril 1995 par le Centre de terminologie de Bruxelles (Institut libre Marie Haps). Peeters Publishers, 1997 Див. текст (фр.) [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.].

Джерело[ред. | ред. код]