Міхал Мьодушевський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міхал Мьодушевський
пол. Michał Marcin Mioduszewski
Народився 16 вересня 1787(1787-09-16)[1]
Варшава, Річ Посполита[1]
Помер 30 травня 1868(1868-05-30)[1] (80 років)
Краків, Королівство Галичини та Володимирії, Долитавщина, Австро-Угорщина[1]
Поховання Раковицький цвинтар
Країна  Російська імперія
 Річ Посполита
 Австрійська імперія
Діяльність священник, композитор
Конфесія католицтво

Міхал Мьодушевський (пол. Michał Mioduszewski; 16 вересня 1787, Варшава — 30 травня 1868, Краків) — польський священик з конгрегації місіонерів св. Вінсента де Поля, композитор, колекціонер релігійних пісень.

Отримав філософсько-богословські знання, а потім висвячений на священика в семінарії при церкві св. Хреста у Варшаві. Протягом свого життя він займався дидактичною роботою у семінаріях у Варшаві, Влоцлавеку та Кракові. У 1820–25 роках він був директором місіонерської семінарії в Страдомі, викладаючи одночасно літургію, догматику та григоріанський спів. Викладав теологію в Ягеллонському університеті.

У 30-х роках він розпочав широкомасштабну кампанію збору церковних пісень, їх редагування, а потім публікації у вигляді великої та вичерпної роботи «Церковний пісенник», тобто пісень з мелодіями, що використовуються в католицькій церкві. Твір складається з основного тому (1-е видання 1838), кількох Додатків до пісенника … та збірки різдвяних колядок та колядок з мелодіями, тобто народних пісень, які співали по хатах під час Різдва. Збірник пісень повинен був бути утилітарним — для співу навколо будинків та для популяризації зникаючих тоді старих варіантів пісень, що сягають середньовічного григоріанського співу.

Він передав свою наукову спадщину та колекції пісень священикам-місіонерам у Варшаві.
Помер у віці 81 року у Кракові та відпочиває на Раковицькому цвинтарі у могилі священиків-місіонерів.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]