Нагірне (Олександрійський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Нагірне
Країна Україна Україна
Область Кіровоградська область
Район Олександрійський район
Громада Великоандрусівська сільська громада
Код КАТОТТГ UA35080010160091870
Облікова картка Облікова картка 
Основні дані
Населення 356
Поштовий індекс 27523
Телефонний код +380 5236
Географічні дані
Географічні координати 49°04′53″ пн. ш. 33°05′03″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
123 м
Місцева влада
Карта
Нагірне. Карта розташування: Україна
Нагірне
Нагірне
Нагірне. Карта розташування: Кіровоградська область
Нагірне
Нагірне
Мапа
Мапа

Нагі́рне — село в Україні, у Великоандрусівській сільській громаді Олександрійського району Кіровоградської області. Населення становить 356 осіб. Село Нагірне — крайня північна точка Олександрійського району. Є залишками частково затопленого міста Новогеоргіївськ.

Історія[ред. | ред. код]

Разом із селами Подорожнє, Бабичівка, Андрусівка, Калантаїв, Федірки Нагірне входило до складу Крилівської сотні. Недалеко від Нагірного знайдено кам'яну зернотерку і ліпний глечик. На території колишнього Світловодського району знайдені скарби римських монет, виявлені декілька поселень черняхівської культури і залишки давньоруських поселень. У середині XVI ст. починається відбудова та відродження краю.

1939 року Новогеоргіївський район увійшов до складу новоствореної Кіровоградської області.

У Нагірному та поблизу — скупчення дачних будиночків та кілька баз відпочинку.

Послуги зв'язку в районі надає Центр електрозв'язку № 2 Кіровоградської філії ВАТ «Укртелеком» та Світловодський вузол поштового зв'язку Кіровоградської дирекції УДППЗ «Укрпошта».

Досить розгалужена мережа вуличного освітлення. Об'єкти благоустрою утримуються за рахунок місцевих бюджетів.

Населення[ред. | ред. код]

Згідно з переписом УРСР 1989 року чисельність наявного населення села становила 466 осіб, з яких 182 чоловіки та 284 жінки.[1]

За переписом населення України 2001 року в селі мешкали 362 особи.[2]

Мова[ред. | ред. код]

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року:[3]

Мова Відсоток
українська 85,11 %
російська 14,61 %
білоруська 0,28 %

Флора і фауна[ред. | ред. код]

У природному рослинному покриві району переважають лісові і степові угрупування. Вздовж берегів є лісові насадження: 33 % високостовбурних дубів,18 % загальної площі складає сосна і 15 % — низькорослі дуби. Природні ліси характеризуються різноманітністю порід. Ліси дуже густі, тому підлісок розвинений лише місцями. Восени наступає грибна пора. В лісах багато різних видів: білих, маслюків, підосичників, опеньків тощо. У лісах району, які до того ж є ще й мисливськими угіддями, водяться козулі, свиня дика, заєць сірий, лисиця, куниця. У водоймищах є такі риби як лящ, короп, сом, товстолобик, карась та ін..Досить багатий видовий склад комах, серед яких зустрічаються види, занесені до Червоної книги України: жук-олень, махаон та мнемозина, та регіональні рідкісні види-турун лісовий, красотіл золотоямчастий.

Також постає дуже гостро інше питання-руйнація берегів.

За іншими даними з осені 1830 року в Новогеоргіївську з'явилась холера, яку спочатку сплутали з чумою. Епідемія не припинялась всю зиму а навесні і влітку 1831 року вибухнула ще з більшою силою, забравши життя у багатьох людей. Холерна епідемія повторювалась у Новогеоргіївську в 1855,1871 і 1892 роках, але особливо сильною була в 1847 і 1848 роках. Час від часу лютували й інші інфекційні хвороби: віспа, кір, дифтерія, скарлатина і тиф. Ми навіть уявити собі не можемо, скільки таких захоронень знаходиться під Кременчуцькими водами тільки в районі Нагірного.


Не менш важливим питанням постає якість питної води у колодязях та свердловинах. Журналісти запитували про це заступника головного державного санітарного лікаря Кременчука Віктора Самойленка і він відповів, що швидше за все вода не змінить своїх показників. Утім, погіршення можливе не тільки навесні, а в будь-яку пору року. каже, що стан водоносного горизонту може погіршитися внаслідок діяльності людини. Тож перевірити якість води не зайве. У виняткових випадках фахівці міськСЕС роблять це безкоштовно, взагалі ж, вартість аналізу складе від 21 грн. до 153 грн., залежно від кількості досліджуваних показників.

Іншою проблемою в Нагірному постає недостатнє укріплення берегової лінії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кількість наявного та постійного населення по кожному сільському населеному пункту, Кіровоградська область (осіб) - Регіон, Рік, Категорія населення , Стать (1989(12.01)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  2. Кількість наявного населення по кожному сільському населеному пункту, Кіровоградська область (осіб) - Регіон , Рік (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  3. Розподіл населення за рідною мовою, Кіровоградська область (у % до загальної чисельності населення) - Регіон, Рік , Вказали у якості рідної мову (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.

Посилання[ред. | ред. код]