Новий Суецький канал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Суецький канал (Єгипет)

Новий Суецький канал — нова гілка знаменитого Суецького каналу, споруджена в 20142015 рр. Загалом у рамках цього проекту було споруджено 35 км нової гілки та розширено 37 км старої гілки каналу[1]. Після реконструкції Суецький канал зможе пропускати значно більший потік суден, і матиме більшу пропускну здатність (97 суден на добу), ніж до реконструкції (49 суден у 2014 році)[1].

Точка Координати
Північний портал 30°43′06″ пн. ш. 32°20′46″ сх. д. / 30.718282° пн. ш. 32.345982° сх. д. / 30.718282; 32.345982 (Southern End)
Південний портал 30°26′29″ пн. ш. 32°21′20″ сх. д. / 30.441385° пн. ш. 32.355423° сх. д. / 30.441385; 32.355423 (Northern End)

Історія створення[ред. | ред. код]

Новий Суецький канал є флагманським проектом обраного (а точніше узурпатора) в 2014 році президента Єгипту Абделя Фаттаха Ас-Сісі, який поставив за мету відновити національну економіку, яка в силу нестабільної політичної ситуації в Єгипті останніх років перебуває в складному становищі. Ас-Сісі у жовтні 2014 року підписав указ про створення нової гілки Суецького каналу. Участь у спорудженні каналу взяли переважно закордонні компанії з Об'єднаних Арабських Еміратів, США, Бельгії та Нідерландів. Вартість проекту — близько $8,5 млрд. Це став найкоштовніший інфраструктурний проект на Африканському континенті в XXI столітті.

Помпезне відкриття навігації по новому Суецькому каналі відбулося 6 серпня 2015 року, однак вдосконалення пропускної інфраструктури ще не завершене.

Пропускні можливості та значення каналу[ред. | ред. код]

За задумом влади Єгипту — новий канал має врятувати репутацію країни, як швидкого, безпечного і надійного транзитера. Крім того, уряд Єгипту переслідує і політичні мотиви: завдяки цьому каналу Єгипет повинен стати важливим регіональним політичним гравцем, важливішим від Ірану, Туреччини чи Саудівської Аравії. В день відкриття каналу президент Ас-Сісі у своїй промові зазначив: «Сьогодні Єгипет дарує усьому світові черговий цінний дарунок, такий самий за своєю ціною, який свого часу подарував Стародавній Єгипет — подарувавши світові величезну цивілізацію. І ми робимо це в ім'я миру, безпеки і розвитку». Міжнародні екперти розгледіли у цій промові геополітичну складову: Єгипет претендує на панівне положення в Арабському світі.

Новий канал має збільшити пропускну здатність Суецького каналу щонайменше вдвічі. Відтепер судна можуть рухатися каналом у двох напрямках, чого раніше не було. Скорочується також і час проходження торгового судна до 10-11 годин (раніше було 18-24 години). За прогнозами місцевих і міжнародних експертів валютні надходження збільшаться вдвічі. Зросте також і частка Єгипту в міднародних перевезеннях з 10 % у 2012 році, до 16 % у 2016 році. Таким чином Суецький канал, а разом з ним і сам Єгипет вирветься вперед, і збільшить розрив зі своїм головним суперником — Панамою і Панамським каналом.

Ризики для проекту[ред. | ред. код]

Для реалізації запланованих економічних показників (які є досить амбітними) існує кілька ризиків.

За прогнозами Міжнародного валютного фонду спад у світовій торгівлі збережеться і в наступних роках. У 2015 році через Суецький канал пройшло на 3,1 % менше контейнеровозів та на 5,7 % менше балкерів аніж за попередній рік (втім, загальна кількість проходів все-таки збільшилась на 2 %).[2]

Крім того, здешевлення палива внаслідок падіння цін на нафту зробило для суден, що працюють на маршрутах Азія — східне узбережжя США, в окремих випадках більш вигідним повернення до Азії шляхом оминання Африки з півдня. Саме це зумовило падіння проходів у 2015 році контейнеровозів через канал на 1,9 % (що складає більше половини згаданого вище загального падіння проходів таких суден).[3]

Деякі східні райони Синайського півострова Єгипту не контролюються урядовими військами. Панівною військово-політичною організацією тут є ІДІЛ, яка веде збройну боротьбу з властями країни. Оскільки ці райони є географічно дуже близькими до оновленого Суецького каналу, це створює потенційну небезпеку для судноплавства.

Міжнародні морські судна намагаються оминати морські шляхи, які проходять в безпосередній близькості з нестабільними державами. З огляду на географічне положення, проходження через Суєцький канал неможливе без наближення до берегів Сомалі, відомих завдяки своїми піратам, та Ємену, де починаючи з 2015 року розгорнулась повномасштабна громадянська війна.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б (англ.) New Suez Canal project proposed by Egypt to boost trade. — Cairo News.Net, повідомлення 5 серпня 2014 року.
  2. Assistant, Luke Graham, News (26 лютого 2016). Ships are skipping the Suez Canal thanks to oil. CNBC. Процитовано 26 квітня 2016.
  3. Canals Feel Ripples of Container Shipping Crisis as Vessels Go the Long Way Round - gCaptain. gCaptain (амер.). 23 лютого 2016. Процитовано 26 квітня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]