Нотатки (Apple)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нотатки
Іконка «Нотаток» на iOS
Тип Програмне забезпечення для створення нотаток[en]
Автор Apple Inc.
Стабільний випуск 1.3.3 (iOS)[1] (19 вересня 2019; 4 роки тому (2019-09-19))
Операційна система iOS, iPadOS та macOS
Українська мова так
Ліцензія Пропрієтарне
Онлайн-документація support.apple.com/en-gb/guide/icloud/mm6704cac5/icloud(англ.)
Вебсайт icloud.com/notes
Частина серії про
macOS

Нотатки (англ. Notes) — програма для нотаток[en], розроблена Apple Inc. Вона є однією із базових програм в операційних системах iOS та macOS (в останній — починаючи з OS X 10.8 Mountain Lion). Вона функціонує як сервіс для створення коротких текстових нотаток, які можна синхронізувати між пристроями за допомогою служби Apple iCloud.

Програма має подібний інтерфейс на iOS і macOS з не текстурованим паперовим фоном для нотаток і світло-жовтими значками, що дозволяють отримати доступ до олівця або меркера. До 2013 року в обох програмах використовувався дуже скевоморфний інтерфейс із розкладеним текстурованим папером; у версії Mountain Lion Нотатки були поміщені в шкіряну папку. Цей дизайн був змінений в OS X Mavericks та iOS 7.

Версія для iOS[ред. | ред. код]

iOS 9[ред. | ред. код]

Починаючи з iOS 9, Нотатки зазнали значних функціональних змін; синхронізація через iCloud (замість IMAP; у macOS ця зміна відбулася у версії OS X 10.11), можливість створювати ескізи[en] (а пізніше, підтримка Apple Pencil), розширені параметри форматування тексту, кілька стилів списків, розширений попередній перегляд вебпосилань і посилань на карти, підтримка додаткових типів вкладень файлів, відповідний спеціальний оглядач вкладень і точка розширення системного спільного доступу для збереження вебпосилань, зображень тощо.[2]

Починаючи з iOS 9.3, окремі нотатки можуть бути захищені паролем (з можливістю використовувати Touch ID для розблокування всіх нотаток на сумісних пристроях), однак для всіх нотаток, заблокованих відтепер, можна встановити лише один пароль. Пароль синхронізується на сумісних пристроях.[3]

iOS 10[ред. | ред. код]

У iOS 10 Нотатки тепер мають функцію спільної роботи, щоб багато людей могли працювати над нотаткою одночасно.[4]

iOS 11[ред. | ред. код]

Оновлення Нотаток, випущене разом із iOS 11, додає таблиці,[5] закріплені нотатки,[6] сканування документів,[5][6] масштабно-координатний та лінійний папір,[6] підтримку моноширинного тексту,[6] пошук рукописного введення[6] та покращену інтеграцію з Apple Pencil. Натискання Apple Pencil на екрані блокування призведе до появи нової нотатки з активним малюванням; Apple Pencil також можна використовувати в програмі Нотаткки, щоб почати вбудований малюнок.

Версія для macOS[ред. | ред. код]

До версії операційної системи Mountain Lion програма Пошта на macOS підтримувала поштову скриньку з нотатками, яка була синхронізована з нотатками в програмі Нотатки на iOS. Ця ситуація була технологічною помилкою[en]: оскільки програма Пошта вже реалізувала протокол синхронізації поштової скриньки IMAP, вона також могла синхронізувати нотатки з мінімальною додатковою роботою.[7]

У Mountain Lion нотатки були переміщені в окрему програму Нотатки.[8][9] Створені нотатки синхронізуються на всіх пристроях Apple користувача через службу iCloud. Нотатки можна впорядкувати по папках і закріпити на робочому столі користувача. Коли програму закрито, закріплена нотатка все ще залишається доступною. Крім того, на відміну від версії для iPad, iPhone та iPod touch, програма Нотатки на OS X Mountain Lion дозволяє вставляти зображення в нотатки.

Спочатку нотатки можна було створювати трьома різними шрифтами за замовчуванням — Noteworthy, Marker Felt і Helvetica. Користувачі також можуть додавати власні шрифти, відкривши вкладку «Формат». Меню дозволяє користувачам змінювати розмір тексту, форматувати списки, вибирати вирівнювання (ліворуч, по центру, по ширині або праворуч), визначати напрямок написання та робити відступ тексту. До нотаток також можна додати вкладення, зображення та гіперпосилання. Вкладення не можна переглянути на пристроях iOS.[10]

OS X 10.11[ред. | ред. код]

Починаючи з OS X 10.11, Нотатки зазнали значних функціональних змін (в концепції версії представленій у iOS 9), з основними функціями, включаючи синхронізацію через iCloud, можливість перегляду ескізів[en], створених на iOS, розширені параметри форматування тексту, кілька стилів списків, розширений попередній перегляд вебпосилань і посилань на карти, підтримка додаткових типів вкладень файлів, відповідний спеціальний вебпереглядач вкладень і точка розширення системного спільного доступу для збереження вебпосилань, зображень тощо.[11] Починаючи з OS X El Capitan 10.11.4, окремі нотатки можна захищати паролем, при цьому пароль синхронізується на сумісних пристроях.[3]

macOS 10.13[ред. | ред. код]

Оновлення Нотаток, випущене з macOS 10.13, додає підтримку таблиць.[12]

У масовій культурі[ред. | ред. код]

Користувачі соціальних мереж часто використовували програму Нотатки для написання коротких нотаток, які потім можна було опублікувати як знімок екрана на сайтах соціальних мереж, таких як Instagram або Твіттер.[13][14] Автори відзначають, що ця форма спілкування часто використовувалася знаменитостями для публічних заяв, можливо, щоб надати їм неформальне відчуття або вийти за межі обмежень платформи, зокрема часто для публікації публічних вибачень.[15][16]

Див. також[ред. | ред. код]

  • Evernote — незалежний кросплатформний сервіс нотаток, що дозволяє зберігати складні дані, такі як таблиці, діаграми та зображення
  • Microsoft OneNote — кросплатформна система нотаток Microsoft, пов'язана з обліковим записом Microsoft
  • Нагадування — служба нагадування від Apple, яка також використовує синхронізацію через iCloud.
  • Google Keep — програма Google для нотаток, доступна на Android та iOS як вебдодаток
  • Блокнот (Microsoft)
  • Блокнот

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Notes. App Store Preview. Процитовано 2 жовтня 2019. (амер.)
  2. Inside iOS 9: Apple's Notes app is greatly enhanced with drawings, lists, pictures, links & more. AppleInsider (амер.). Процитовано 24 квітня 2016.
  3. а б Keep your notes secure with password-protection - Apple Support. support.apple.com (англ.). Процитовано 24 квітня 2016.
  4. How to collaborate on Notes in iOS 10. Macworld (англ.). Процитовано 26 листопада 2016.
  5. а б Заїб Алі. 5 Awesome New Features iOS 11 Brings To The Notes App: Its A Big Plus (англ.).
  6. а б в г д 10 New Features in iOS 11 Notes App. iPhone Hacks | #1 iPhone, iPad, iOS Blog (амер.). 5 липня 2017. Архів оригіналу за 30 серпня 2017. Процитовано 30 серпня 2017.
  7. Джон Грубер. Mountain Lion. Daring Fireball (англ.).
  8. OS X Mountain Lion - See everything the new OS X can do (англ.). Apple. Section "Notes". Процитовано 22 лютого 2012.
  9. Джон Пол Тітлов. Apple's Convergence of Desktop and Mobile Continues With Mountain Lion (англ.). ReadWrite[en]. Архів оригіналу за 21 квітня 2012. Процитовано 24 квітня 2012.
  10. Крістофер Брін (26 липня 2012). Up close with Mountain Lion: Notes. Macworld (англ.). Mac Publishing. Процитовано 3 вересня 2012.
  11. Hands-on with Notes 4 in El Capitan. Macworld (англ.). Процитовано 24 квітня 2016.
  12. How to use tables in Notes in macOS High Sierra. iMore (англ.). Процитовано 11 вересня 2017.
  13. Ліндсі Вебер (12 січня 2019). How We Apologize Now. The New York Times (англ.). Процитовано 13 травня 2020.
  14. Мішель Руїс (31 грудня 2019). 2019 Was the Year of the Celebrity Notes App Statement. Vogue (англ.). Vogue. Процитовано 13 травня 2020.
  15. Кеті Вей. A power-ranking of every celebrity iPhone note 'apology,' from Logan Paul to Lena Dunham. Babe (англ.). Процитовано 27 червня 2020.
  16. Бен Кесслен. Why Sarah Sanders used the Notes app, just like many celebrities. NBC News (англ.). Процитовано 27 червня 2020.