О'ньйонг'ньйонг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
О'ньйонг'ньйонг
Спеціальність інфекційні хвороби
Симптоми поліартрит, висип, гарячка, лімфаденіт[1] і артралгія[1]
Причини O'nyong-nyong virusd
Метод діагностики вірусна культура, ПЛР і ІФА
Ведення підтримуюча терапіяd
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-11 1D42
МКХ-10 A92.1

О'ньйонг'ньйонг (також гарячка о'ньйонг'ньйонг; англ. O'nyong'nyong) — ендемічна арбовірусна інфекція, яка характеризується гарячкою, ураженням суглобів, лімфаденопатією.

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва захворювання дана племенем ачолі під час спалаху 1959 року[2][3]. Назва походить від нілотської мови жителів Уганди і Судану і означає «ослаблення суглобів».

Етіологія[ред. | ред. код]

O’nyong’nyong virus
Класифікація вірусів
Група: Group IV ((+)ssRNA)
Родина: Togaviridae
Рід: Alphavirus
Вид: O’nyong’nyong virus

Збудник належить до родини Togaviridae, роду Alphavirus, комплексу Семліки. Вірус вперше було виявлено під час великої епідемії в Уганді між 1959 і 1962 роками, однієї з найбільших епідемій арбовірусних хвороб, коли захворіло близько 2-х млн людей. Відомо про наявність декількох варіантів вірусу, що зумовлює певні особливості в клінічному перебігу хвороби.

Має щонайменше три основні підтипи, геномні послідовності яких у даний час доступні в базах даних генома. Повна нуклеотидна послідовність геномної РНК вірусу становить 11 835 нуклеотидів з тією ж базовою організацією, як і у всіх інших альфавірусів. Містить РНК. Існує 4 неструктурні білки, які кодує геном, і 3 структурних білки. Вірус, а також всі інші альфавіруси, також містять дві відкритих рамки для читання, які є неструктурними та структурними. Ці білки необхідні для транскрипції та реплікації вірусної РНК. Кодує 3 структурні білки (нуклеокапсидний білок C, білок P62 та білок E1). Розмір вірусних часток сягає в діаметрі 60 нм. Нуклеокапсид діаметром 40 нм містить 240 копій капсидного білка. Вірус має ікосаедричну симетрію T = 4. Е1 та Е2 — вірусні глікопротеїни, вбудовані в ліпідний подвоєний шар, а окремі молекули Е1 та Е2 з'єднуються одна з одною для утворення гетеродімерів. Ці гетеродімери створюють контакти між такими білками E2 та мономерами нуклеокапсиду.

Епідеміологічні особливості[ред. | ред. код]

Зона поширення: саванна зона від Сенегалу на західному узбережжі Африки до Мозамбіку — на східному. Хоча є ендемічною, хвороба виникає спорадично як епідемія, між епідеміями проходить 30 — 35 років[4].

Передається трансмісивним механізмом передачі інфекції. На відміну від інших альфавірусів, вірус о'ньйонг'ньйонг є унікальний у своїх схемах передачі: він не передається комарами роду Culex, а з роду Anopheles — основний — комар An. funestus, додатковий — An. gambiae. Хребетний резервуар для вірусу о'ньйонг'ньйонг ще не ідентифіковано. Передача вірусу відбувається за допомогою тих комарів, що населяють більшу частину тропічної Африки і живуть у тісному зв'язку з людьми, можуть бути чинником швидкого поширення вірусу протягом епідемії.

Ураженість населення в ендемічних регіонах досягає 80 %. Від заражених людей до здорових безпосередньо вірус не передається.

Патогенез[ред. | ред. код]

Троє з чотирьох інфікованих переносять хворобу безсимптомно.

Клінічні ознаки[ред. | ред. код]

Хоча у більшості альфавірусних хвороб інкубаційний період є коротким, але при о'ньйонг'ньйонг він сягає 7-8 днів. Початкові прояви включають гарячку, біль у суглобах (без випоту), перш за все уражені колінні суглоби, головний біль, генералізований макуло-папульозний висип, часто свербіж, задньошийну лімфаденопатію і кон'юнктивіт, зрідка ясеневі або носові кровотечі. Є певні відмінності у клінічному перебігу серед пацієнтів, але комбінація гарячки, поліартралгії та лімфаденопатії вважається характерною.

Діагностика[ред. | ред. код]

Лабораторна діагностика є складною через серологічні перехресні реакції з вірусом чікунгуньї і, можливо, з іншими альфавірусами, що циркулюють в Африці. Виділення вірусу з крові часто можливе протягом першого тижня хвороби, особливо в перші три дні. Вірусемія також може бути підтверджена в ПЛР виявленням вірусної РНК. Виявлені рівні IgM антитіл до вірусу в крові зазвичай з'являються на другому тижні захворювання і зберігаються приблизно 2 місяці, хоча їхня персистенція була виявлена і протягом 6 місяців.

Лікування[ред. | ред. код]

Етіотропного лікування немає. Застосовують патогенетичну терапію.

Профілактика[ред. | ред. код]

Боротьба з переносниками, запобігання їхнім укусам відіграє ключову роль у запобіганні поширенню вірусу. Людям, які подорожують до ендемічних районів, рекомендується використовувати репеленти проти комарів як при малярії, носити сорочки з довгими рукавами та довгі штани, а також використовувати номери з кондиціонерами або віконні та дверні завіси. Відповідні заходи щодо усунення місць розведення комарів (застійна вода, бур'яни та висока трава) та обприскування інсектицидами є важливим для припинення передачі хвороби.

Специфічна профілактика не розроблена.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Disease Ontology — 2016.
  2. Haddow, A.J.; Davies, C.W.; Walker, A.J. (November 1960). «O'nyong-nyong fever: An epidemic virus disease in East Africa 1. Introduction». Transactions of the Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene. 54 (6): 517—522. (англ.)
  3. Etymology O'nyong-nyong virus [o-nyong′nyong], EMERGING INFECTIOUS DISEASES. Volume 12, Number 8–August 2006 (англ.)
  4. Rwaguma, E.B. (March 1997). «Emergence of Epidemic O'nyong-nyong Fever in Southwestern Uganda, After an Absence of 35 Years». Emerging Infectious Diseases. 3 (1): 77–77. doi:10.3201/eid0301.970112 (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • D. L. Posey, T. O'rourke, J. T. Roehrig, R. S. Lanciotti, M. Weinberg, S. Maloney: O'Nyong-nyong fever in West Africa. // Am J Trop Med Hyg. 2005 Jul;73(1), S. 32. (англ.)
  • Rezza G, Chen R, Weaver SC O'nyong-nyong fever: a neglected mosquito-borne viral disease. Pathog Glob Health. 2017 Sep;111(6):271-275. doi: 10.1080/20477724.2017.1355431. (англ.)
  • Ann M. Powers, Aaron C. Brault, Robert B. Tesh and Scott C. Weaver Re-emergence of chikungunya and o'nyong-nyong viruses: evidence for distinct geographical lineages and distant evolutionary relationships Journal of General Virology (2000), 81, 471—479. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

  • O'nyong'nyong virus [1] (англ.)
  • VelocityEHS. MSDS [2](англ.)