Палац Гіжицького у Новоселиці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палац Гіжицьких

49°38′00″ пн. ш. 27°14′50″ сх. д. / 49.63333° пн. ш. 27.24722° сх. д. / 49.63333; 27.24722Координати: 49°38′00″ пн. ш. 27°14′50″ сх. д. / 49.63333° пн. ш. 27.24722° сх. д. / 49.63333; 27.24722
Статус використовується для інших цілей
Країна  Україна
Розташування Новоселиця
Архітектурний стиль англійська неоготика
Будівник Людовік Гіжицький
Будівництво невідомий — 1820
Стан пам’ятка архітектури національного значення
Палац Гіжицького у Новоселиці. Карта розташування: Україна
Палац Гіжицького у Новоселиці
Палац Гіжицького у Новоселиці (Україна)
Мапа

Палац Гіжицького — архітектурна пам'ятка 19 століття, розташована в селі Новоселиця, Старокостянтинівського району, Хмельницької області. Побудований близько 1820 року коштом Людовіка Гіжицького.

Історія[ред. | ред. код]

Бартоломей Гіжицький, що служив при королівському дворі Польщі, був доволі впливовою особою на Волині. Його син Каетан Гіжицький успадковує Новоселицю, однак своєю резиденцією він обирає Краснопіль, де будує палац, один з перших в стилі англійської неоготики в Україні. Можливо, звідси пішла майже сімейна традиція будувати неоготичні резиденції. Молодший брат Каетана залишається в Новоселиці і при його сині Людовіку Гіжицькому будується схожий палац в стилі англійської неоготики. Одні дані стверджують, що побудований палац на початку 19 століття, але існує і точніша дата – 1820 рік. Одночасно з будівництвом палацу йшла закладка парку, роботами в якому багато в чому керував син Людвіга Гіжицького - Франциск Ксаверій, автор багатьох творів на тему прикраси садиб. В кінці 19 століття палац був перебудований, в результаті чого будівля набула безліч декоративних елементів. Син і онук Людовіка пов’язали своє життя з Австро-Угорщиною – вони добилися титулів графа, однак про маєток не забували і періодично в ньому бували. Останнім Гіжицьким, який володів палацом був Йосип, зять посла США в Австро-Угорщині. Пара певний час проживала в палаці. У 1912 році Йосип Гіжицький продає палац іншому місцевому магнату (за іншою версією програє в карти) Йосипу Потоцькому, який мав величезні володіння на Волині. Палац був йому непотрібний, він здає його в оренду Стефану Щуцькому та його дружині Софії Коссак – це видатна польська письменниця, яка застала події 1917–1919 років в палаці і описала ці події у книжці «Пожарище». . Палац постраждав під час Першої світової війни, але пізніше був відновлений. За радянського часу палац часто міняв своє призначення і зараз в палаці міститься аграрний ліцей, а навколишній парк має статус парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення — «Новоселицький парк».

Опис[ред. | ред. код]

Палац являє собою цікавий зразок англійської неоготики. На перший погляд, споруда видається оборонною – масивність стін та конструкцій. Фасад будівлі прикрасили аркадним під’їздом для карет, а над ним спорудили терасу для відпочинку. Інтер'єри палацу повністю не збереглися, і відомостей про них небагато.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]