Параканое

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Параканое (англ. Paracanoe) - дисципліна на каное для спортсменів з інвалідністю. Перегони здійснюються на двох типах човнів, байдарках або каное.Входить в склад паралімпійських ігор,що контролюються Міжнародним паралімпійським комітетом.Самі ж змагання з веслування на байдарках і каное були включені в 1936 році в Берліні на XI Олімпіаді.Змагання жінок на байдарках були проведені вперше в рамках XIV Олімпійських ігор в 1948 році в Лондоні. У 1946 році було створено Міжнародну федерацію веслування на байдарках і каное (ІКФ, англ. ICF).Згодом була створена окрема організація Міжнародна федерація з каное(IVF)[1].В Україні її представником є Федерація каное України[2]. У 2020 році в м.Токіо,параканое дебютує на паралімпійських змаганнях: три змагання - два для чоловіків, одне для жінок - у дев'яти заїздах за програмою параканое.[3]

Класифікація[ред. | ред. код]

Для одиночок на байдарці\каное є три класифікації (пов'язані з різним рівнем порушення мобільності) як для чоловіків, так і для жінок:

  • KL1/VL1 (раніше A; Руки) Весляри, у яких відсутні функції тулуба (тобто працює лише функція плечового поясу). Весляр класу KL1 здатний задіювати силу переважно рук та / або плечей.
  • KL2/VL2 (раніше TA; Тулуб і руки): Весляри, у яких функціонує тулуб і руки, але обмеженні у використанні своїх ніг. Вони не в змозі застосувати безперервну і контрольовану силу до підніжжя або сидіння, щоб привести в рух човен.
  • KL3/VL3 (раніше LTA; Ноги, тулуб і руки): Весляри з обмеженими фізичними можливостями, які добре використовують ноги, тулуб і руки для веслування.[4][5]

Змагання з Параканое[ред. | ред. код]

Чемпіонат світу з Параканое 2012 рік[ред. | ред. код]

Перший Чемпіонат світу з Параканое відбувся в 2012 року,16–17 травня в м.Познані (Польща), як окремий захід.Тоді ще були комбіновані категорії, такі як V1 A / TA для жінок і з тих пір були ліквідовані з програми чемпіонату світу.Паралімпійська збірна України участі тоді не брала.[6]

Чемпіонат світу з Параканое 2016 рік[ред. | ред. код]

Чемпіонат світу з Параканое 2016 року[en],тривав з 17 по 19 травня м.Дуйсбург (Німеччина).Змагався український паралімпійській атлет Сергій Ємельянов та здобув срібну медаль у категорії KL3.

Паралімпійські ігри 2016 рік[ред. | ред. код]

Також в цьому ж році було проведено офіційні перші літні Паралімпійські змагання з параканое 2016 року, у м.Ріо-де-Женейро (Бразилія)[7]. Взяли участь максимум 60 спортсменів (30 чоловіків, 30 жінок), які змагалися у шести змаганнях у стилі спринту.Тоді ж українські паралімпійські спортсмени взяли дві медалі: Сергій Ємельянов завоював золоту медаль у категорії KL3 та спортсменка Наталія Лагутенко взяла срібну медаль у категорії KL2.

Чемпіонат Європи з Параканое 2018 рік[ред. | ред. код]

Чемпіонат Європи з параканое 2018 року проходив з 4 по 11 червня у м.Белград (Сербія). Українська національна паралімпійська збірна команда з параканое була представлена 6 спортсменами. Українці здобули 1 золоту, 1 срібну та 1 бронзову медалі, а також четверте загальнокомандне місце серед 30-ти спортсменів з 13-ти країн-учасниць[8]. Золото здобув Ємельянов Сергій у байдарці KL3, срібло Лагутенко Наталія в аутригері VL3 та бронза у Синюка Миколи у байдарці KL2.

Чемпіонат світу з Параканое 2019 рік[ред. | ред. код]

Чемпіонат світу з параканое 2019 року проходив з 21 по 25 серпня в м.Сегед (Угорщина).На ньому українська паралімпійська збірна взала 2 золоті медалі:спортсменка Марина Мажула категорія KL1 та Ємельянов Сергій у KL3. Загалом українська паралімпійська національна збірна виборола 3 золоті та 1 бронзову нагороду.[9]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. International Va’a Federation.
  2. Федерація каное України.
  3. Internetional canoe federation(ICF).
  4. 2014-2016.pdf Paracanoe program (PDF).
  5. Paralimpic.org Paracanoe classification.
  6. ICF Paracanoe World Championships.
  7. Paralimpic Canoe Rio 2016. Архів оригіналу за 20 листопада 2015. Процитовано 21 березня 2020.
  8. Національний комітет спорту інвалідів України. Архів оригіналу за 28 червня 2018. Процитовано 21 березня 2020.
  9. Конкурент інформаційне агенство.

Посилання[ред. | ред. код]