Парео

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Полінезійська дівчина в парео, 1887
Танцюристи у парео, о. Хіва-Оа, Маркізькі о-ви, 1909
Поклоніння Марії, картина П.Гогена, 1891, Метрополітен-музей, Нью-Йорк

Паре́о (таїтянське pāreu) — традиційний одяг острів'ян, часто як чоловіків, так і жінок, у Океанії, зокрема, Таїті і Гаваїв (у решті частин Полінезії та Океанії в цілому відомий під ін. назвами).

Носіння парео[ред. | ред. код]

Парео являє собою цільний прямокутний відріз тканини, що може бути зав'язаний на тілі у різний спосіб, зазвичай, картатого фарбування.

Існує безліч способів зав'язувати парео. Якщо парео підв'язується на стегнах, то воно має вигляд спідниці, якщо під пахвами — то сукні (зазвичай, лише у жінок). В принципі, парео можна вважати різновидом найпоширенішого одягу у Південно-Східній Азії — саронгу.

Історія і регіональні назви[ред. | ред. код]

Батьківщиною власне парео прийнято вважати Французьку Полінезію, зокрема Таїті, звідси ця назва поширилася на Східну Полінезію (Гаваї), а згодом стала відома в усьому світі.

Інші регіональні (океанійські) назви парео:

Французький художник Поль Ґоґен, який жив і малював наприкінці XIX—на поч. ХХ ст.ст. у Полінезії (на Таїті, а згодом на острові Хіва-Оа — Маркізькі острови) нерідко зображував на своїх полотнах острів'янок у парео.

Сучасний стан[ред. | ред. код]

Разом з глобалізацією у наш час зазнають змін багато сфер життя. Повсякденною і звичною справою став міжнародний туризм, світова культура і мода вбирають у себе чимало явищ, батьківщина яких може бути дуже віддаленою. Яскравий і наочний приклад — парео, яке з кінця ХХ ст. увійшло в побут по всьому світі як жіночий пляжний костюм.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]