Партенокарпія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кавун безнасінний.
Плід груші без насіння.

Партенокарпія (від давньогрец. parthenos — діва і karpos — плід; дослівно «незайманий плід») — окремий випадок партеногенезу, запліднення без запилення в рослин, зазвичай з утворенням плодів без насіння. Партенокарпія є досить поширеним явищем у плодових, цитрусових і овочевих рослин. Партенокарпія, як і більшість типів стерильності, регресивне явище та не має еволюційного значення.

Розрізняють вегетативну партенокарпію, коли плоди на рослині зав'язуються і в подальшому розвиваються без безпосереднього процесу запилення. Також виділять стимулятивну партенокарпію, при якій для утворення плодів потрібне подразнення рильця квіток пилком інших видів рослин. Наприклад, пилок яблуні здатний викликати партенокарпію у груші, а пилок помідора — у баклажана. Цей тип партенокарпії може бути викликаний штучно шляхом механічних, хімічних або теплових подразнень. Завдяки цьому вона має певне господарське значення, оскільки одержувані в такий спосіб плоди характеризуються більшою соковитістю, м'ясистістю і високими смаковими якостями, а також мають переваги при технологічній обробці.

Плоди, які утворюються при партенокарпії, безнасінні або містять «порожнє» насіння без зародків. Рослини, що характеризуються розвитком тільки безнасінних плодів, розмножуються тільки вегетативно.

Партенокарпія відома в багатьох культурних рослин і часто є основною сортовою ознакою. Притаманна низці сортів винограду, яблуні, груші, помідорів, мандаринів, апельсинів, бананів, аґрусу, хурми, огірка та багатьох інших.

Література[ред. | ред. код]

  • Словник ботанічних термінів. — Київ: Наукова Думка. Під загальною редакцією д. б.н. В. А. Дудки. 1984.
  • Джерело: «Біологічний енциклопедичний словник.» Гл. ред. М. С. Гіляров; Редкол.: А. А. Бабаєв, Р. Р. Вінберг, Р. А. Заварзін та ін — 2-е изд., исправл. — М: Сов. Енциклопедія, 1986.
  • Біологія. Сучасна ілюстрована енциклопедія." Гл. ред. А. П. Горкін; М.: Росмэн, 2006
  • Паушева 3. П. — Практикум з цитології рослин. Агропромиздат, 1988. — 272 с. ISBN 5-10-000614-5