Петрик Петро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петро Петрик
 Сотник
Загальна інформація
Народження 12 липня 1886(1886-07-12)
с. Мервичі, нині Куликівська селищна громада, Львівська область
Смерть 3 грудня 1984(1984-12-03) (98 років)
м. Сілвер-Спринг, США США
Громадянство ЗУНР ЗУНР
Військова служба
Приналежність ЗУНР ЗУНР
Вид ЗС УГА
Війни / битви Українсько-польська війна
Командування
П'ята Сокальська бригада УГА

Петро Петрик (12 липня 1886, с. Мервичі, нині Куликівська селищна громада, Львівська область — 3 грудня 1984, м. Сілвер-Спринг, США) — сотник УГА, командир 5-ї Сокальської бригади УГА.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 12 липня 1886 в селі Мервичі (нині Куликівська селищна громада, Львівська область). За родинними переказами походив з роду гетьмана Ханської України Петра Іваненка (Петрика)[1]. Закінчив народну школу в рідному селі та продовжив навчання у Львівській академічній гімназії. За участь у маніфестації проти утисків українців в Російській імперії піддавався суду, але був виправданий. Згодом студіював право у Львівському університеті.

З початком Першої світової війни в армії, у ранзі кадета.

25 грудня 1918 року призначений військовим комендантом на округ Сокаль — Белз[2]. Один з організаторів і командирів 5-ї Сокальської бригади УГА.

27 грудня 1919 виїхав із Вінниці у складі делегації від обох українських армій для переговорів із більшовиками[3].

Протягом 1920 року начальник оперативного штабу 1-ї кулеметної дивізії Армії УНР.

У 1921 році вступає до УВО, очолює окружну команду «Львів-округа»[4]. Був кілька разів заарештований і обвинувачений, провів 6 місяців у львівській тюрмі Бригідки.

Працював керівником організаційно-освітнього відділу при Головному виділі «Просвіти» у Львові та головній філії «Просвіти» м. Львова. Був також співпрацівником журналу «Письмо з Просвіти» і «Життя і Знання». Виконував обов'язки хорунжого «Просвіти», тобто опікувався прапором цієї організації.

Крім того, був членом різних організацій та установ: членом старшин «Сокола Батька» і «Сокола» у Городецькій дільниці Львова, членом ради «Кредитового Банку», Дирекції «Народної Торгівлі», Дирекції «Пенсійного Інституту».

Після другої світової війни перебував у таборі для переміщених осіб у Міттенвальді, а згодом емігрував до США. Спочатку проживав у Баффало, а потім у Сілвер-Спринг. Був членом комбатантських організацій, «Об'єднання Українців Вашингтону», «Товариства за Патріярхат». Наказом Армії УНР в екзилі ч. 121 від 10 січня 1983 року підвищений до рангів підполковника.

Помер 3 грудня 1984 року у віці 98 років. Похований на Українському Національному Цвинтарі у Вашингтоні. (У похороні взяли участь два побратими із часів визвольних змагань: підхорунжий Остап Котик-Степанович та духівник Степан Кіржецький).

Родина[ред. | ред. код]

Був одружений Людмилою (Любою) Гузар, мав доньку Ірену, яка у шлюбі з Миколою Ставничим виховувала чотирьох онуків: Ярослава, Петра, Тамару і Тетяну.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Стецишин О. Ландскнехти Галицької армії. Часопис. — Львів, 2012. — ISBN 978-966-2720-02-0.

Посилання[ред. | ред. код]