Пивна помпа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ручки типових англійських пивних помп

Пивна помпа (англ. beer engine — «пивна машина», «пивний прилад») — пристрій у пабі для викачування пива з барила, як правило, поміщеного в погребі.

Винахідником пристрою вважається голландський купець і промисловик Джон Лофтінг, який перебрався з Амстердама в Лондон близько 1688 р. Йому також належать інші винаходи, серед яких пожежний рукав і пожежний насос, верстат для накочування[en] наперстків. Газета London Gazette від 17 березня 1691 р. повідомляла, що «патентовласник також розробив дуже корисну машину для підняття пива та інших хмільних напоїв, що працюватиме зі швидкістю 20-30 барелів у годину, вона складена з використанням латунних зчленувань і гвинтів у розумній кількості». У 1797 році машина була вдосконалена інженером Джозефом Брама.

Як правило, пивна помпа обслуговується вручну («ручні помпи»), хоча існують і електричні пивні помпи, а також помпи, що працюють з використанням стисненого газу[1].

Пиво проходить через спарклер

Помпа зазвичай розташована під стійкою, зовні присутня тільки ручка, за допомогою якої пиво через шланг надходить у носик, а з нього в підставлену склянку.

Ручка пивної помпи часто використовується як символ бочонкового елю. При приготуванні цього виду пива використовується безперервна ферментація й застосовуються як пористі, так і непроникні чопи (так звані spiles): перші для звільнення, а другі для затримання газів, утворюваних під час ферментації, що уможливлює добитися оптимального рівня насиченості пива вуглекислотою (карбонування).

У 1970-х роках багато виробників пива з фінансових міркувань замінили традиційні бочонки кегами, і почали оформляти їхні крани в стилі ручок пивних помп. Організацією CAMRA ця практика була розцінена як шахрайство і припинена.

Вигнутий носик помпи відомий як «лебедяча шийка» (swan neck)[2]. Він часто використовується з приєднаним спарклером.

Спарклер чи розсіювач (sparkler) — наконечник, у якому пророблені маленькі отвори — це сприяє насиченню пива повітрям під час заповнення склянки, що забезпечує утворення на ній пишної пінної шапки. Завдяки тому, що частина CO2 переходить у шапку, смак пива стає більш м'яким[3]. Спарклер популярніший у північній Англії, ніж у південній[4].

Помпові ярлики (англ. pump clips) — бирки, ярлики, які навішуються на ручки помп для вказання, які сорти є в наявності. Окрім найменування сорту, на них може вказуватися назва виробника й міцність. Виготовляються з металу, кераміки, пластмаси, модерністські варіанти — з дерева, шиферу й старих компакт-дисків.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. In the Pub — CAMRA [Архівовано 20 квітня 2011 у Wayback Machine.]
  2. Hall, Alex. The Oxford Companion to Beer definition of A swan neck. beerandbrewing.com. Архів оригіналу за 24 травня 2019. Процитовано 24 травня 2019.
  3. Roosters brewery — «Frequently asked questions» [Архівовано 6 серпня 2007 у Wayback Machine.]
  4. Laniosh, Brett. What is the swan-necks and sparklers argument about?. stason.org. Архів оригіналу за 10 лютого 2019. Процитовано 24 травня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]