Пимен (Воят)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пимен
Народився 25 червня 1985(1985-06-25) (38 років)
Ганнівка, Корецький район, Ровенська область, Українська РСР, СРСР
Alma mater Київська духовна семінарія
Конфесія православ'я

Архієпископ Рівненський і Острозький Пимен (в миру Воят Павло Михайлович) народився 25 червня 1985 р. в с. Копитів Корецького р-ну Рівненської обл. Архієпископ Рівненський і Острозький УПЦ МП. За даними OSINT-розслідування групи Molfar є громадянином Росії[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 25 червня 1985 року в селі Ганнівка Корецького району Рівненської області в селянській родині. У 1991—2002 роках навчався в загальноосвітній школі I—III ступенів в селі Копитов Корецького району Рівненської області

У 2002—2006 роки навчався в Київській духовній семінарії, в 2006—2010 роки — в Київській духовній академії.

З вересня 2010 року викладав в Київських духовних школах. У листопаді того ж року призначений черговим помічником проректора з виховної роботи. У 2013 році закінчив Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова.

25 квітня 2013 ректором Київської духовної академії митрополитом Бориспільським та Броварським Антонієм (Паканич) пострижений у чернецтво з ім'ям Пімен в честь випускника КДА священномученика Пимена (Белолікова), єпископа Семиріченського.

28 квітня 2013 року на Соборній площі перед Успенським собором Києво-Печерської Лаври митрополитом Володимир Сабодан був висвячений в сан ієродиякона.

6 травня того ж року митрополитом Бориспільським Антонієм (Паканич) — в сан ієромонаха. 15 червня того ж року на площі перед академічним храмом Різдва Пресвятої Богородиці Києво-Печерської Лаври митрополитом Володимиром (Сабоданом) нагороджений правом носіння наперсного хреста.

8 січня 2014 року до академічному храмі Різдва Пресвятої Богородиці в Києві митрополитом Бориспільським та Броварським Антонієм (Паканич) нагороджений правом носіння хреста з прикрасами.

8 січня 2014 року Митрополитом Київським і всієї України Володимиром нагороджений правом носіння хреста з прикрасами.

9 листопада 2015 року в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм зведений в сан архімандрита.

З 2016 до 2018 року виконував послух благочинного храму Різдва Пресвятої Богородиці Київської духовної академії.

14 березня 2018 року рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви обраний єпископом Дубенським, вікарієм Рівненської єпархії.

23 березня 2018 року в храмі Різдва Пресвятої Богородиці Київської духовної академії відбулося його наречення в єпископа.

25 березня того ж року в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської лаври відбулася його архієрейська хіротонія, яку здійснили: митрополит Київський і всієї України Онуфрій (Березовський), Павло (Лебідь), митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич), митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан (Єлецьких), митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій (Ващук), архієпископ Бучанський Пантелеімон (Бащук), архієпископ Уманський і Звенигородський Пантелеймон (Луговий), архієпископ Сєвєродонецький і Старобільський Никодим (Барановський), архієпископ Боярський Феодосій (Снігірьов), архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент (Вечеря), єпископ Бородянський Варсонофій (Столяр), єпископ Фастівський Даміан (Давидов), єпископ Гостомельський Тихон (Софійчук), єпископ Баришівський Віктор (Коцаба), єпископ Білогородський Сильвестр (Стойчев) і єпископ Ладижинський Сергій (Аніцой).

16 вересня 2021 року призначений тимчасово керуючим Рівненською єпархією, в зв'язку з кончиною митрополита Рівненського і Острозького Варфоломія.

16 листопада 2021 року призначений керівником Рівненської єпархії УПЦ МП.

17 серпня 2022 року митрополитом Онуфрієм піднесений до сану архієпископа.

  1. Реєстр церковних лідерів УПЦ МП зі зв'язками в росії — OSINT-розслідування. molfar.com. Процитовано 20 квітня 2024.