Полоцьк (станція)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Полоцьк
Даугавпілс — Вітебськ
Полоцьк — Молодечно

Вітебське відділення
Білоруська залізниця

станція
Вокзал станції Полоцьк
Розташування
Розташування Білорусь БілорусьВітебська область
Адреса Полоцьк, вул. Жовтнева, 64
Координати 55°29′28″ пн. ш. 028°46′55″ сх. д. / 55.491306° пн. ш. 28.782167° сх. д. / 55.491306; 28.782167
Структура
Лінія(ї) Даугавпілс — Вітебськ,
Полоцьк — Молодечно
Платформ 2
Тип платформ бічна та острівна
Послуги
Транспортні Залізнична станція Квиткова каса Довідкове бюро Оформлення багажуКамера схову
Супутні Автобус Таксі Таксофон Кафе Аптека Ресторан Доступ для осіб з інвалідністю
Історія
Відкрито 1866 (158 років)
Перебудовано 1952
Колишні назви Полоцьк I
Будівля
Поверхів 2
Інша інформація
Власник Білоруська залізниця
Оператор Білоруська залізниця
Код ЄМР (АСУЗТ) 161306
Код Експрес-3 2100190
Пасажиропотік 3966 осіб/день (2016)
Тарифні відстані до транзитних пунктів
Вітебськ 101 км
Мінськ-Пасажирський 275 км
Молодечно 200 км
Орша-Центральна 187 км
Жлобин-Пасажирський 393 км
Мапа
Мапа
Полоцьк на Вікісховищі
Схема Білоруської залізниці

По́лоцьк (біл. По́лацк) — головна залізнична станція Вітебського відділення Білоруської залізниці. Розташована в однойменному місті Вітебської області. До складу станції входить станція Полоцьк парк Громи[1].

Історія[ред. | ред. код]

Рух пасажирських поїздів через станцію Полоцьк Ризько-Орловської залізниці (на ​​той час Ризько-Дінабурзької) було відкрито 24 травня (5 червня) 1866 року. Будівля Ризько-Орловського вокзалу була кам'яною і двоповерховою: на першому поверсі розташовувалися адміністрація станції та приміщення для пасажирів (окремі для I, II та III класу), телеграф, квиткові каси, буфет і туалетна кімната для дам; на другому — квартири для начальника станції та інших працівників.

Наприкінці 1910-х років відкрите сполучення залізницею Бологе — Седльці через Полоцьк. Останній став важливою вузловою залізничною станцією, тому на околиці міста було зведено другий двоповерховий залізничний вокзал — Миколаївський — теж двоповерховий, на станції Громи Миколаївської залізниці. У місто почали прибувати пасажирські поїзди з Варшави, Москви, Санкт-Петербурга та Седльців.

Після 1922 року у розкладах руху поїздів з'являються Полоцьк I та Полоцьк II (сучасні станції Полоцьк та Громи відповідно), які були перейменовані після 1943 року[2].

Згодом Ризько-Орловський вокзал декілька разів перебудовувався, під час Другої світової війни був повністю зруйнований.

Повоєнну будівлю вокзалу станції Полоцьк було введено в експлуатацію лише 1952 року. Будівля двоповерхова, що складається з центральної частини і двох бічних — одноповерхових. У будівлі вокзалу розташовані квиткові каси, телеграф, зал чекання, службові приміщення і кафе.

Вигляд на станцію Полоцьк

Впродовж 19661998 років колектив вокзалу очолювала Раїса Олександрівна Вежновець. Під її керівництвом на вокзалі були впроваджено квиткодрукуючу апаратуру системи «Експрес-3» та КР 1Ж «Символ», а також введено в експлуатацію нова будівля квиткових кас.

2002 року був завершений капітальний ремонт всього вокзального комплексу станції Полоцьк. На платформі встановлені оригінальні світильники, нові інформаційні табло «Візінформ», за допомогою яких пасажири отримують інформацію про прибуття/відправлення поїздів, послуги, що надаються на вокзалі. У будівлі вокзалу обладнані чотири каси попереднього продажу квитків та шість приміських квиткових кас. Кольорові вітражі відображають історичні місця старого міста.

Влітку 2004 року почав працювати фонтан у вигляді двох лелек, що символізують гостинність і доброзичливість до мешканців та гостей міста.

6 червня 2016 року працівники Полоцького залізничного депо та Полоцької дистанції колії відсвяткували 150-річний ювілей[3]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Панорама[ред. | ред. код]