Портал:Старість/ Довгожителі /Архів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Художник Ганс Ерні, 101 рік

Ганс Ерні (нім. Hans Erni; 21 лютого 1909, Люцерн, Швейцарія — 21 березня 2015) — живописець та графік зі Швейцарії. Уславився стінописами та кольоровими літографіями, картонами для гобеленів, керамічними творами.

Походження[ред. код]

Народився в місті Люцерн у родині машиніста пароплавів. Початкову освіту здобув у школі й готувався стати землеміром. Але відкинув попередній намір заради креслень на будівельному підприємстві.

Художнє навчання[ред. код]

У 1927—1928 рр. навчався в училищі декоративно-ужиткових мистецтв міста Люцерн. У 1928-29 рр. жив у Парижі. Почав навчатися в академії Жульєна, та покинув її. Розбурханий Париж того часу вважали «столицею мистецтв». Це було місто народження так званої «паризької школи», куди віднесли художників-представників різних країн, від Японії до Польщі, що працювали на той час в столиці Франції.

Ерні покинув Париж і виїхав до Берліна, де навчався в Державному училищі вільних та ужиткових мистецтв. Але Німеччина стояла на порозі нацизму, тому він покинув Берлін, де стикнувся з незрозумілими йому політичними проблемами, далекими від мистецтв.

Ерні повернувся до Люцерна і часто приїздив до Парижа, де втягнувся у вир мистецького життя. Вивчав твори старих майстрів і вчився на творах і знахідках майстрів йому сучасних, таких не схожих на роботи попередників 16-18 століть.

Перші твори, перші виставки[ред. код]

Зафіксована участь Ерні в виставках з 1933 року. Великий вплив на майстра з Швейцарії справили і творчість Пікассо, Жоржа Брака, витвори абстракціоністів, пізніше сюрреалістів. Мало свої наслідки і те, що Ганс захоплювався технічними кресленнями, машинами та механізмами взагалі. Ерні теж пробував розкладати форми як Пікассо чи включати в свої твори технічні схеми, геометричні фігури тощо. То був час експериментів і пошуків свого стилю («Технічна функція»,1936, «Емансипація», 1938). Експерименти з формами та фарбами взагалі стануть притаманними творчому шляху майстра на все життя.

До цього періоду належать і спроби стінописів («Художник-творець», 1933, стінопис в спортивному клубі міста Люцерн).

Впливи сюрреалізму[ред. код]

У сюрреалізмі взагалі важко віднайти оптимістичні твори. Адже це перенесення снів людини й над'уяви, надреальності на картину чи в графіку. Відомо, що сни людини переважно сумні чи тривожні.

Звичайно, на молодого Ерні мали свій вплив твори Сальватора Далі та Іва Тангі. Але Ерні і в сюрреалістичних творах не відмовляється від значущих і навіть філософських тем («П'ятикутник» 1939, "Аркуш із щоденника урбаніста ", 1941). В «Аркуші урбаніста» він пише свій автопортрет як анатомічний малюнок і поряд подає рослину з ботанічною точністю.:::::::::::::::: Докладніше