Принцип симетрії Шварца

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Принцип симетрії Шварца (принцип симетрії, принцип Рімана — Шварца) — метод аналітичного продовження функцій комплексної змінної.

Формулювання[ред. | ред. код]

Нехай функція , є аналітичною (голоморфною) на деякій області Далі, нехай множина є непустою і містить відкритий відрізок на дійсній прямій, функція є неперервною на і на множині приймає виключно дійсні значення.

Тоді можна здійснити аналітичне продовження функції з множини на більшу множину , де , за допомогою функції:

при
при

Доведення[ред. | ред. код]

Лема[ред. | ред. код]

Нехай і — області (відкриті зв'язані множини) на комплексній площині і є підмножиною верхньої відкритої півплощини, а — підмножиною нижньої. Нехай відкритий відрізок дійсної прямої є частиною границі і і . Якщо функції і є голоморфними у відповідно і і неперервними на множинах та то на області функція визначена як

є голоморфною.

Доведення леми[ред. | ред. код]

З умов леми випливає, що функція є неперервною в . Згідно теореми Морери вона буде голоморфною у якщо інтеграл від неї по границі будь-якого трикутника є рівним нулю.

Якщо трикутник із своєю границею належить або , згідно інтегральної теореми Коші інтеграл від по границі є рівним нулю адже за означенням є голоморфною у і .

Нехай відрізок ділить трикутник на дві частини і (в залежності від типу поділу одна частина може бути чотирикутником, а інша — трикутником або обидві трикутниками) і позначимо Тоді і достатньо довести рівність нулю інтегралів у правій частині рівності.

Розглянемо ту із частин і яка належить нижній замкнутій півплощині і позначимо її , для іншої частини доведення буде аналогічним. Нехай додатне число є достатньо малим щоб пряма паралельна дійсній осі (і тому також відрізку що є однією із сторін ) перетинала дві і лише дві із сторін . Позначимо через трапецію, яка відсікається від цією прямою і Тоді

де остання рівність є наслідком інтегральної теореми Коші адже із границею належить області на якій функція є голоморфною.

Якщо позначити перетин із прямою то і є основами трапеції . Можна припустити, що є меншою із цих сторін (інший випадок розглядається аналогічно). Коли прямує до нуля то і довжини бічних сторін і різниця довжин і прямують до нуля як і внесок відповідних частин границі трапеції у інтеграл адже функція є неперервною і тому обмеженою на

Більш конкретно можна записати

Оскільки функція є рівномірно неперервною на , то підінтегральна функція у крайній правій частині попередньої рівності рівномірно прямує до нуля коли прямує до нуля, а тому і інтеграл прямує до. Але цей інтеграл є рівним інтегралу значення якого не залежить від отже обидва ці інтеграли є рівними нулю.

Якщо перетинається з лише однією стороною то замість двох частин і буде лише одна, для якої доведення аналогічне. Якщо перетин є лише по одній вершині то є теж лише одна частина і замість трапеції у доведенні вище є трикутник периметр якого прямує до нуля коли прямує до нуля і тому відповідний інтеграл теж є рівним нулю. Отже і в цих випадках твердження леми є справедливим.

Доведення принципу симетрії[ред. | ред. код]

Оскільки функція є голоморфною на , то є голоморфною на . Дійсно, якщо де — дійсні функції дійсних змінних, то Дійсна і уявна частини очевидно диференційовні по , якщо це справедливо для . Також оскільки відповідні похідні функції задовольняють умови Коші — Рімана і тому і тож функція теж задовольняє умови Коші — Рімана і тому є голоморфною.

Оскільки є підмножиною верхньої комплексної півплощини, то є підмножиною нижньої комплексної півплощини.

Також якщо змінна прямує до у то і прямує до у і тоді прямує до Тому функція

є голоморфною на і неперервною на і функції і є рівними на і приймають там дійсні значення.

Тому функції і задовольняють умови леми із і і відповідне продовження на є голоморфним.

Узагальнення[ред. | ред. код]

Припустимо, що задані області розширеної комплексної площини (сфери Рімана) , далі, — дуги кіл на сфері Рімана (колам на сфері Рімана відповідають кола та прямі лінії звичайної комплексної площини). Позначимо через область, яка симетрична щодо , аналогічно визначається . Для визначення симетрії щодо кола використовується поняття інверсії. Тепер, якщо аналітично (голоморфно) відображає на , при тому , тоді може бути аналітично продовжена до аналітичного відображення на . Таке продовження є єдиним і визначається в такий спосіб: якщо є симетричними відносно і то де є симетричним до відносно дуги

Література[ред. | ред. код]

  • Шабат Б. В. Введение в комплексный анализ. — М.: Наука. — 1969, 577 стр.