Реформа (торт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Торт «Реформа»
Тип Торт
Походження Сербія Сербія

Торт «Реформа» (серб. реформ торта) — шоколадний десерт, класичний торт сербської кухні, також поширений у країнах колишньої Югославії. Присутній в меню багатьох ресторанів і доступний в багатьох кондитерських. Цей торт є звичайним вибором для дня народження або весільного торта, має багато варіантів на основі базового рецепту. Рецепти коржів та крему торта є частиною рецептів багатьох інших тортів сербської кухні.

Рецепт торта «Реформа» складається з приготування коржів, шоколадного крему та шоколадної глазурі. Коржі виготовлені з яєчних білків і горіхів, зазвичай волоських, рідше мигдалю. А крем із збитих жовтків із цукром та шоколадом, у які додається вершкове масло[1]. На відміну від класичних кондитерських вершків, які широко поширені у міжнародній кухні, крем не містить молока та борошна, які прискорюють загущення[2]. Зверху покривається шоколадною глазур'ю.

Незважаючи на те, що торт Реформа дуже популярний у сербській кухні, важко з упевненістю визначити походження рецепту та назву торта. Більшість джерел називають соціалістичні реформи в Югославії після Другої світової війни[3], в результаті яких яйця стали набагато доступнішими, що дозволило реалізувати такий рецепт за скромного бюджету. Характерний заварний крем на пару з яйцем без додавання молока робить цей торт унікальним, його важко знайти в інших кухнях.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ильичева, С. (22 лютого 2015). Домашние торты и пирожные (рос.). Litres. ISBN 978-5-457-71420-5.
  2. Марковић, Горан. Тајна реформ торте. Politika Online. Процитовано 24 грудня 2023.
  3. Mihić, Velibor (17 січня 2015). Kako su najpoznatije torte dobile ime - torta i ime. Bašta Balkana Magazin (sr-RS) . Процитовано 24 грудня 2023.