Ромео Даллер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ромео Даллер
англ. Roméo Antonius Dallaire
фр. Roméo Antonius Dallaire
Народився 25 червня 1946(1946-06-25)[1][2][3] (77 років)
Денекамп, Дінкелланд, Оверейсел, Нідерланди
Країна  Канада
Діяльність політик, автобіограф, письменник, військовослужбовець, правозахисник, генерал-майор
Alma mater Королівський військовий коледж Канади
Знання мов англійська[4]
Заклад Організація Об’єднаних Націй
Посада член Сенату Канадиd
Військове звання генерал
Партія Ліберальна партія Канади і Senate Liberal Caucusd
Нагороди
IMDb ID 1714819
Сайт romeodallaire.com
Ромео Даллер

Ромео Далле́р (фр. Roméo Dallaire, *25 червня 1946) — канадський сенатор, письменник і генерал у відставці; командуючий військами миротворчого контингенту ООН в Руанді з 1993 по 1994 роки.

Ранні роки та освіта[ред. | ред. код]

Народився 25 червня 1946 року в Нідерландах. Наприкінці того ж року його сім’я переїхала до Канади. У 1964 Даллер вступив на військову службу до канадської армії. 1970 року він закінчив Королівський військовий коледж Канади, отримавши ступінь бакалавра, після чого присвятив себе військовій службі.

Руанда[ред. | ред. код]

Див. також: Геноцид у Руанді

У 1993 році Даллер був призначений главою Місії ООН з надання допомоги Руанді, в функції якої спершу входило забезпечення безпеки у місті Кіґалі на час підписання мирної угоди між президентом Руанди Жювеналем Хабіаріманою та Полем Каґаме — лідером Руандійського патріотичного фронту. Однак після підписання угоди літак президента було збито, що призвело до початку геноциду, який розпочався у квітні 1994 року, в результаті якого загинуло близько 800 000 осіб, переважно етнічних тутсі, а також поміркованих хуту. Недивлячись на заклики Даллера збільшити кількість миротворців, ООН прийняла рішення скоротити їхню кількість. Тоді Даллер зосередився на створенні спеціальних зон безпеки для переслідуваних жителів, завдяки чому йому вдалося врятувати частину населення.

Після повернення до Канади він отримав декілька підвищень по службі, однак 2000 року пішов у відставку. Після руандійських подій Даллер постійно перебував у депресії, звинувачуючи себе в загибелі жителів Руанди, і навіть здійснював спробу самогубства[5].

2003 року вийшла його книжка «Рукостискання з дияволом» (англ. Shake Hands with the Devil), де він виклав власні погляди на трагічні події 1994 року. Книгу екранізовано: 2004 року вийшов документальний фільм «Рукостискання з дияволом: Шлях Ромео Даллера», а 2007 року — однойменна художня кіноверсія книжки.

З 2005 року Ромео Даллер є членом Сенату Канади від Квебека, входить до фракції Ліберальної партії Канади.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Saracino P. Encyclopædia Britannica
  2. Бібліотека парламенту — 1876.
  3. GeneaStar
  4. CONOR.Sl
  5. CBC News Indepth: Romeo Dallaire. Архів оригіналу за 6 квітня 2012. Процитовано 21 жовтня 2012.