Рудольф Ватцль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рудольф Ватцль
Загальна інформація
Національність австрієць
Громадянство  Австрія
 Австро-Угорщина
Місце проживання Відень
Народження 14 квітня 1882(1882-04-14)
Відень, Австро-Угорщина
Смерть 15 серпня 1915(1915-08-15)
Перемишль, Австро-Угорщина
·тиф
Поховання Головний цвинтар у Перемишліd
Причина смерті черевний тиф
Спорт
Країна Австрія Австрія
Вид спорту боротьба
Дисципліна греко-римська боротьба
Нац. збірна Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Участь і здобутки
Нагороди
Спортивні медалі
Представник Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Олімпійські ігри
Золото Афіни 1906 греко-римська боротьба, найлегша вага
Бронза Афіни 1906 греко-римська боротьба, абсолютна вагова категорія

Рудольф Ватцль (нім. Rudolf Watzl; 14 квітня 1882, Відень — 15 серпня 1915, Перемишль) — австрійський борець греко-римського стилю, чемпіон та бронзовий призер Олімпійських ігор. Перший і наразі єдиний[1] австрієць, якому вдалося стати чемпіоном Олімпійських ігор (хоч і неофіційних) з будь-якого виду боротьби.[2]

Життєпис[ред. | ред. код]

Рудольф Ватцль народився 14 квітня 1882 року у Відні. Він виріс у дев'ятому районі Відня. Він ріс міцним хлопцем і мріяв стати борцем. Але лише у 22-річному віці він став членом спортивного клубу. З цього часу Ватцль зміг нарешті розпочати з регулярні тренування. Швидко опанувавши техніку боротьби, він вже в перший рік звернув на себе увагу, а на другий був включений в олімпійську збірну Австро-Угорщини для участі в позачергових Олімпійських іграх 1906 року в Афінах. Ці змагання не були визнані Міжнародним олімпійським комітетом офіційними і не отримали порядкового номера.

Не маючи досвіду участі в міжнародних змаганнях, Ватцль виграв усі свої поєдинки в легкій вазі. У фінальну частину змагань разом з ним вийшли данець Карл Карлсен і угорець Ференц Голубан. Австрієць переміг обох і став олімпійським чемпіоном. Щоправда данського борця зміг здолати у сутичці, що не обмежувалася в часі, лише після 40-хвилинної боротьби. Змагання з греко-римської боротьби на цьому турнірі проводилися у трьох вагових категоріях, після чого вібувся поєдинок за звання абсолютного чемпіона між переможцями турніру у важкій вазі — Сереном Єнсеном і середній — Вернером Векманом. Переміг більш важкий Єнсен. Рудольф Ватцль, як третій переможець вагової категорії отримав свою другу нагороду — на цей раз бронзову медаль.

Після свого олімпійського успіху Рудольф Ватцль більше не з'являється на міжнародних змаганнях. Під час Першої світової війни він служив в Австро-Угорській армії. Під час контрнаступу, в ході якого австроугорські війська відбили у російської імператорської армії фортецю Перемишль, Ватцль захворів на черевний тиф і помер в Перемишлі у 33-річному віці 15 серпня 1915 року.

Спортивні результати на міжнародних змаганнях[ред. | ред. код]

Виступи на Олімпіадах[ред. | ред. код]

Змагання Збірна Вагова категорія Місце
Позачергові Олімпійські ігри 1906 Австро-Угорщина Австро-Угорщина греко-римська боротьба, найлегша вага  Золото
Позачергові Олімпійські ігри 1906 Австро-Угорщина Австро-Угорщина греко-римська боротьба, абсолютна вагова категорія Бронза

Примітки[ред. | ред. код]

  1. станом на 2018 рік
  2. Австрійські борці на Олімпійських іграх. Foeldeak Wrestling Database. Процитовано 13.04.2018. (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]