Руй де Секейра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Руй де Секейра
порт. Rui de Sequeira
Народився 15 століття
Помер 15 століття
Країна  Португальське королівство
Діяльність моряк, штурман
Знання мов португальська

Руй де Секéйра (порт. Rui de Sequeira) — португальський мореплавець, який у XV ст. здійснював дослідження західного узбережжя Африки на доручення лісабонького купця Фернана Гоміша, який мав монополію на торгівлю товарами та рабами із західного узбережжя Африки[1].

Біографія[ред. | ред. код]

У 1472 році він відплив на південь з Лагуша. Він відносно легко дістався Золотого Берегу, який незадовго до нього відкрив Жуан де Сантарен. Він відплив далі в Гвінейську затоку, де досліджував узбережжя сучасних Того і Беніну, а потім пішов узбережжям до Біафри. Він відкрив гору Камерун і гирла річок Санага, Габон[2] і Огуе. Після цих відкриттів він пішов далі на південь і проплив близько 700 км невідомим досі морем. У 1473 році він першим європейцем перетнув екватор і дійшов до 2° південної широти.

У 1481 році король Жуан II доручив Секейрі та Лопу Гонсалвішу спробувати відкрити невідомий тоді південний ріг Африки, але їм це не вдалося. Лише у 1488 році Бартоломеу Діаш досяг мису Доброї Надії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Joel Serrão (1992), p. 538
  2. Горнунг, Михаил Борисович; Липец, Юлий Григорьевич; Олейников, Игорь Николаевич (1973). История открытия и исследования Африки (рос.). Мысль.

Джерела[ред. | ред. код]

Joel Serrão, Dicionário de História de Portugal, vol. V, Porto, Livraria Figueirinhas, 1992