Ріхард Зариньш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ріхард Зариньш
латис. Rihards Zariņš
Ріхард Зариньш
Народження 27 червня 1869(1869-06-27)
Кочені
Смерть 21 квітня 1939(1939-04-21) (69 років)
  Рига
Поховання Лісовий цвинтар
Країна  Латвія[1]
Жанр графіка
Навчання Санкт-Петербурзька державна художньо-промислова академія імені О. Л. Штігліца
Діяльність дизайнер поштових марок, графічний дизайнер, художник, графік
Напрямок графіка
Нагороди
орден Трьох зірок

CMNS: Ріхард Зариньш у Вікісховищі

Ріхард Зариньш (латис. Rihards Zariņš; *27 червня 1869(18690627), Кочені — 21 квітня 1939, Рига) — видатний латвійський графік.[2]

Життя[ред. | ред. код]

Ріхард Зариньш народився у Кочені, зростав у Лігатне, а пізніше у Гріві. Навчався у школі Штігліца мистецтву технічного малюнку, згодом в Санкт-Петербурзькому університеті, який закінчив у 1895 році. Згодом він продовжив навчання в Берліні, Мюнхені, Відні, де він вивчав літографію, та Парижі, де він відточував свої навички акварельного та пастельного малюнку.

Він повернувся до Росії, де був працевлаштований у Російському Імперському монетному дворі в Санкт-Петербурзі протягом 20 років, на посаді технічного директора. З 1905 року він був відповідальним за дизайн державних грошових банкнот. В 1919 році він повернувся знову до незалежної Латвії, де був призначений на посаду урядового монетного двору. Він займав цю посаду понад 14 років та звільнився на початку 1934 року. Після серцевого нападу він втратив здатність розмовляти, але продовжував малювати до останніх днів свого життя.

Творчість[ред. | ред. код]

Зариньш був одним з найбільш відомих латвійських графіків. Його перші роботи з'явилися на початку 1890-х років у тодішньому популярному латвійськомовному журналі «Austrums (Схід)», коли він ще був студентом у школі Штігліца. Він присвятим велику кількість часу вивченню народних орнаментів, і під його керівництвом, державні видавництва створили монументальні роботи латвійського декоративно-прикладного мистецтва.

Впродовж своєї кар'єри митець створив багато поштових марок Російської імперії, РРФСР, Білоруської Народної Республіки та Латвії. Він є автором перших радянських марок випущених у 1918.

Зариньш був плідним митцем, який створив багато ілюстрацій до книг, гравюр та літографій. До його творчої спадщини також належать малюнки, малюнки акварелю, та карикатури. До його робіт прикладного мистецтва належить розробка латвійського герба, а також кількох банкнот, які випускав монетний двір,[3] та монет — латвійських лат.[4]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Catalog of the German National Library
  2. Rihards Zariņš, Biography
  3. а б Martuzāns, B.: Paper money used in Latvia, 1999–2002
  4. LATVIAN MONEY in: LATVIAN CULTURAL CANON. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 8 вересня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]