Селенографічні координати

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Селенографічні координати — аналогічно до географічних, називають широтою і довготою.

  • Селенографічна широта (β) — кут між радіусом, проведеним із центру Місяця до певної точки поверхні, і площиною місячного екватора.
  • Селенографічна довгота (λ) — кут між площиною початкового меридіану й площиною меридіану даної точки. Початковий меридіан визначається за кратером Местінг А, що розташований майже в центрі місячного диску.

Прямокутна система координат[ред. | ред. код]

Центр прямокутної системи селенографічних координат зазвичай відносять до центру мас Місяця. Осі абсцис і ординат лежать у площині місячного екватора, при цьому перша спрямована до Землі, а друга — на схід, у бік Моря Криз. Вісь аплікат спрямована вздовж осі обертання Місяця.

Сферична система координат[ред. | ред. код]

Сферична система координат

У сферичній системі селенографічних координат довгота відраховується від нульового меридіана (тобто меридіана, що проходить через центр видимого диска в момент, коли Місяць перебуває на лінії вузлів і лінії апсид своєї орбіти). Меридіани нумеруються двома способами — від 0 ° до 360 ° на схід, або від 0 ° до + 180 ° на схід і до −180 ° на захід . Довгота визначається як двогранний кут між площиною нульового меридіана й площиною меридіана, що проходить через точку на поверхні, положення якої потрібно визначити.

Селенографічна широта являє собою довжину дуги вздовж меридіана й відраховується від екватора (на північ — зі знаком плюс, на південь — зі знаком мінус). 1° дуги місячного меридіана дорівнює 30,334 км.

2005 року було створено об'єднану опорну селенодезичну мережу (англ. Unified Lunar Network Control 2005 (ULNC)), що застосовується для визначення координат на поверхні Місяця[1][відсутнє в джерелі]. Ця система дещо відрізняється від попередньої (різниця становить близько 1 кілометра за довготою), однак є точнішою[2].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Lunar Coordinates Now Available in ULCN 2005. Архів оригіналу за 15 грудня 2013. Процитовано 11 червня 2019.
  2. Brent A. Archinal (2006 May 12). Lunar Coordinates and Cartography: Coordinate System Establishment, Improvement, and Control (Registration) of Lunar Datasets, from Past, Present and Future U. S. and Foreign Missions (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 2 грудня 2020. Процитовано 02.02.2015. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]