Сенько Василь Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сенько Василь Михайлович
Василь Сенько вдома
Народження 22 листопада 1941(1941-11-22) (82 роки)
с. Ізки, Міжгірський район, Закарпатська область
Національність українець
Навчання Ужгородський державний університет
Діяльність художник
Нагороди
Заслужений художник України
Заслужений художник України

Васи́ль Миха́йлович Сенько́ (22 листопада 1941(19411122), с. Ізки, Міжгірський район, Закарпатська область, Україна) — український художник. Член Спілки художників України[1]. Заслужений художник України[2][3] Брат Сенька Івана Михайловича.

Життєпис[ред. | ред. код]

Картини В.М.Сенька
Файл:В.Сенько Річка.jpg
Річка.
Файл:В.Сенько улюблена.jpg
Хатинка.
Виставка. Київ, 2017.
Василь Сенько (ліворуч)

Любов до малювання в нього від мами, котра вміла гарно малювати. Василь Михайлович малює з дитинства, стільки, скільки себе пам'ятає. Починав малювати з розпису жіночих хустин[4]

У 1959 вступав у художнє училище, але не поступив. Згодом закінчив Ужгородський державний університет.

Працював на Донбасі за спеціальністю «прохідник шахт». Після повернення на Закарпаття здобув освіту перукаря. Працював продавцем у магазині. Служив у війську. Був директором школи, а також вчителював.

Карпатські друзі

На початку 1990-х знайомиться з заслуженим художником України, Василем Петровичем Свалявчиком, який є членом національної спілки художників України з 1987 року[5].

Мав сина Василя, який також був художником, він малював сакральні картини, однак помер у віці 29 років від діабету.

Має онуку Андріану.

Творчість[ред. | ред. код]

Малювання — це невід'ємна частина життя Василя Сенько. Малює він з раннього дитинства й донині. Починав з розпису жіночих хустин, але найулюбленіше — це українські Карпати та пейзажі. Змальовує полонини, зелені ліси і стрімкі потоки, річки та водоспади, увіковічнює самобутні традиції та обряди українських етносів Карпат.

Творчості Василя Сенька притаманне імпресіоністсько-реалістичне бачення навколишньої природи. Це така манера художнього письма, за якого природа постає перед глядачем такою, якою її хотів бачити художник. Часом варто додати один штришок на полотні і одразу зміниться кольорова гама художньої композиції.[2]

Файл:Диплом В. М. Сенько.jpg
Диплом за участь 2017

Перша виставка в житті Василя Михайловича відбулась у 1976 році серед вчителів малювання всієї закарпатської області. Постійна участь у місцевих виставках та пленерах в Міжгір'ї, об'єднання художників «Карпатські кольори», які відбуваються щорічно. Виставка в Мукачево у 2014 році.

Участь у виставках в Києві з 2015 у будинку художників.

Цитати[ред. | ред. код]

Не маю спеціальної освіти художника, але накопичив багаторічний досвід пленерного живопису. Від відомих майстрів уже запозичив багато чого і продовжую вчитися. Так роблять навіть зіркові художники і цього не приховують. Це один із законів малювання в групі просто неба

[6]

Примітки[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]