Сервокомпенсатор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сервокомпенсатор — невеликий шарнірний пристрій, встановлений на поверхнях керування літальним апаратом, щоби сприяти переміщенню цих поверхонь, наприклад керма напрямку.

Сервокомпенсатор

Представлені німецькою фірмою Flettner, сервокомпенсатори раніше були відомі як планки Flettner. Сервокомпенсатори не є справжніми сервомеханізмами, оскільки вони не використовують негативний зворотний зв'язок, для утримання керувальних поверхонь в бажаному положенні; вони дають пілоту лише механічну перевагу.

Планка сервокомпенсатора[ред. | ред. код]

Сервокомпенсатор (СК) переміщається в напрямку, протилежному бажаному руху спостережуваної поверхні. Він відхиляє повітряний потік, створюючи силу на всій поверхні керування в потрібному напрямку. У СК є перевага важеля, оскільки він розташований далеко позаду лінії шарніра поверхні керування, таким чином, його відхилення повітряним потоком, переміщує основну поверхню керування в протилежному напрямку, долаючи опір, створюваний повітряним потоком відхиленням поверхні керування. Це призводить до зниження керувального зусилля, потрібного від пілота для переміщення органів керування.

Проти-сервокомпенсатор[ред. | ред. код]

Анти-сервокомпенсатор (АСК) або планка анти-балансу, працює протилежно сервокомпенсатору. Він повертається в тому ж напрямку, як і поверхня керування, що ускладнює рух цієї поверхні та вимагає від пілота більших зусиль, котрі прикладаються до органів керування. Це може здатися безглуздим, але зазвичай використовується на літаках, де органи керування занадто легкі або літаку потрібна додаткова стійкість на цій осі руху. АСК служить головним чином для того, щоби зробити органи керування важчими для пілота, а також для підвищення стійкості літака.[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ch6. history.nasa.gov. Архів оригіналу за 2 листопада 2020. Процитовано 22 жовтня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Crane, Dale. Dictionary of Aeronautical Terms, third edition, p. 456. Aviation Supplies & Academics, 1997.