Сехмет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сехмет
abAx
t
H8I12
Богиня війни
Божество в релігія Стародавнього Єгипту
Значення імені Могутня
Батько Ра
Діти Нефертум
Частина від єгипетська міфологія
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Сехме́т, Сахмет, Сохмет — у староєгипетській міфології богиня війни, Сехмет,була володаркою Єгипту, її зображували як жінку з головою левиці в довгій перуці та сонячним диском на голові. Часто носила червону сукню,звідки її епітети "володарка червоного льону". Зрідка Сехмет зображувалася як цілком левиця чи вогнедишна змія.

Образ і заняття[ред. | ред. код]

Зазвичай Сехмет зображалася як жінка з головою левиці, в довгій перуці та з сонячним диском на голові. Часто носила червону сукню, звідки її епітет «володарка червоного льону». Зрідка Сехмет зображалася як цілком левиця чи вогнедишна змія.

У Мемфісі її вважали консорткою Птаха та матір'ю Нефертума. Часом асоціювалася з Хатхор, Мут, Пахет і Баст. Іноді вона виступала як войовнича іпостась інших богинь.

Сехмет наділялася двоїстою природою: вона була покровителькою єгипетських завоювань і водночас захисницею Єгипту. В її владі, крім воїнів, перебували також епідемії та спекотний пустельний вітер, який єгиптяни називали «подихом Сехмет», а крім того цілительство та безпека фараона.

У міфології[ред. | ред. код]

У міфі про кінець правління Ра на землі, Ра посилає богиню Хатхор в образі Сехмет, щоб знищити людей, які змовилися проти нього. Жага крові Сехмет була така велика, що вона знищила майже все людство. Щоб зупинити її, Ра пролив пиво, змішане з червоною фарбою, щоб воно нагадувало кров. Сприйнявши пиво за кров, Сехмет випила його та, сп'янівши, відмовилася битися далі й мирно повернулася до Ра.

Культ Сехмет[ред. | ред. код]

Жерці Сехмет відомі ще з часів Старого царства. Центром поклоніння Сехмет був Мемфіс, але її шанування було поширене у всьому Єгипті. Відоме святилище богині розташовувалося в Абусірі. Особливо храми Сехмет поширилися за греко-римської доби, при цьому в них нерідко вшановували Сехмет разом із Хатхор. Коли Фіви стали столицею Єгипту, Сехмет об'єдналася з Мут є божество Мут-Сехмет.

Сехмет згадувалася в замовляннях, призначених вилікувати хворих. Багато заклять і амулетів призначалися відвернути гнів Сехмет і її посланців. Амулети з зображенням цієї богині були популярними подарунками на свято Нового року.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]


  • Richard H. Wilkinson. Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson, 2003. pp.181-182.
  • Heike Owusu. Egyptian Symbols. Sterling Publishing Company, Inc., 2008. p.105.
  • Lichtheim, Miriam. Ancient Egyptian Literature, Volume Two: The New Kingdom. University of California Press, 2006. pp. 197—199.