Скотарство мая

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Скотарство мая — одна з галузей економіки народів цивілізації мая. Не набула значного розвитку внаслідок геокліматичних та біологічних особливостей тогочасної Месоамерики, тому становила собою дещо вдосконалене рибальство, полювання та птахівництво.

Особливості[ред. | ред. код]

Для мая були характерні малі масштаби доместикації худоби. В доіспанський період в'ючних тварин у маянських господарствах не було через відсутність підхожих диких видів у самій природі. Тому нестачу жирів тваринного походження заміняли продукти птахівництва, рибальства і полювання.

Одомашнені були лише невеликі гладкошерсті собачки, що вживалися в їжу, та індики. Втім вирощування їх досягло значних масштабів: при кожному господарстві (приватному, царському і храмовому) існували загорожі з собачками та індиками. Різнили лише кількість вигодовуваних птахів та собак.

Мая полювали на оленів, тапірів, пекарі, ламантинів, мавп, опосумів, борсуків, агуті, броненосців, черепах, крокодилів, кроликів, ігуан, диких птахів, коаті, ягуарів, оцелотів. На оленів полювали великими групами — від 50 до 100 осіб. Мисливець, що застрелив звіра, отримував одну ногу, голову, шкуру, шлунок і печінку; решта ділилося між іншими учасниками. Полювання здійснювалося за допомогою різних пасток, луків і стріл, дротиків і списоккидалок, списів. Для полювання на птахів використовувалися видувні трубки (oonteub), що стріляли невеликими глиняними кульками, клейові пастки і різного виду сильця. Існували певні мисливські сезони, на початку яких справлялися спеціальні свята мисливців.

Рибальство, поширене головним чином в прибережних областях і біля великих озер. Добувалися найрізноманітніші риби: від акул і до анчоусів (бички, кефаль, сардина, форель, окунь-робала, тріска, риба-лила, макрель, тунець, риба-меч, акули, скат, манта). Для лову використовувалися мережі і гачки, гарпуни, неводи, остроги. Виловлену рибу заготовляти про запас: смажили на решітках, в'ялили, солили, коптили. В басейнах річок, де розтошовувалися підняті поля та система каналів біля боліт мая розводили рибу: вони запускали в канали рибу, а потім контролювали її кількість, слідкували за наявністю їжі та хижаків, при необхідності час від часу виловлювали необхідну кількість риби. В цих каналах мая також добували різні види молюсків, крабів, раків, їстівні водорості.

Джерела[ред. | ред. код]