Спаський пагорб (Миколаїв)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спаський пагорб
Миколаїв
Спаський пагорб
Спаський пагорб

Миколаївська астрономічна обсерваторія на Спаському пагорбі
Загальна інформація
Район Центральний
Адмінодиниця Миколаїв
Головні вулиці Спаська, Обсерваторна
Парки ім. Тараса Шевченка

Історія[ред. | ред. код]

Спаський пагорб до Жовтневого перевороту
Сквер Юних героїв

Спаський пагорб — найвища точка в Миколаєві, висотою близько 53 м над рівнем моря. Він колись розташовувався на околицях, а тепер — в центрі міста поблизу Спаського урочища, звідки й отримав свою назву. Від пагорба на захід до берегів Бузького лиману йшла Спаська балка, в якій колись було потужне джерело мінеральної води.

У 1821 році адмірал О. С. Грейг запропонував збудувати на Спаському пагорбі Морську астрономічну обсерваторію. При будівництві було розрито скіфський курган, в якому знайшли могилу заможного скіфа. Обсерваторія була збудована у 1827 році, а на її території на початку 30-х років XIX століття добудовано башту Морського оптичного телеграфу, який поєднував Миколаїв з Севастополем, Одесою, Очаковом та Ізмаїлом.

Пагорб був вкритий піском, а отже в умовах постійних вітрів в степу був для міста не дуже зручним, адже з нього постійно здувався пил і пісок. Адмірал Грейг вирішив перетворити пагорб на парк. На початку XX століття ці зелені насадження були перейменовані Комітетом тверезості на Сад тверезості № 1. Нині на цьому місці розташований сквер Юних героїв, Будинок культури будівельників тощо.