Тент

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Захист вікон тентом від спекотного сонця.
Скляний тент доби Сецесії на фігурних кронштейнах.
Тент на фрегаті Libertad

Тент (фр. tente від лат. tenta — «натягнута»)[1] — тимчасовий дах, покрівля, що поєднує функції даху і примітивного намету.

Тент відомий зі старовини. Як тент використовували текстиль. Вимоги до тканини — бути достатньо міцною, захищати від спекотного сонця, дощу чи вітру. Тент можна комбінувати з дерев'яним чи металевими жердинами чи мотузками для розтягування і фіксації з використанням люверсів. Ткані тенти викоритовувавли в стародавніх Сирії і Єгипті, це були невеликі килими з мотузками.

На суднах знімні тенти використовують для захисту верхньої палуби від сонця і опадів. Залежно від місця встановлення бувають бакові, шканцеві, ютові. Палубні тенти складаються з парусинового полотнища, натягнутого за допомогою стійок і леєрів: у діаметральній площині встановлюється поздовжня балка на двох стійках, від якої до тентових стійок біля бортів йдуть поперечні бруски (або троси); стійки споряджені обушками, через які проходить леєр з талрепами. Дощові тенти мають нахил до бортів, тому для їх встановлення леєр протягають через нижні обушки бортових стійок[2][3] По краях основного полотнища тенту спускаються вертикальні полотнища — тентові пілки (поли).

У період промислової революції частку тентів (як різновид дахів) почали виготовляти індустріальними засобами і з нетканих матеріалів — скла, тонкого заліза, кольорових пластмас.

Текстильні тенти широко використовують туристи чи дачники в літній період. До переваг тентів відносяться невелика вага і здатність до транспортування на великі відстані, зручність в експлуатації.

В Україні виробництвом тентів займаються близько сотні виробників. Лідерами виробництва тентів станом на кінець 2017 року є «Тент-Модуль» (ТОВ «Архитектурно-Тентова компанія»), ТОВ «РВК Атилла», «Легіон», TENT.ua, ПП «Холстрой», ТОВ «АВ Сплав», «Аверс ЛТД», «ТЕНТ-Пром», «Профі ТЕНТ»[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 2006. — Т. 5 : Р — Т / укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 704 с. — ISBN 966-00-0785-X.
  2. Самойлов К. И. Тент // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)
  3. Самойлов К. И. Тентовое устройство // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)
  4. ЗаТЕНТувалися. Як звичайний прикордонник бореться за лідерство у цілому сегменті ринкової економіки. Архів оригіналу за 30 січня 2019. Процитовано 29 січня 2019.