Тон Копман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тон Копман
нід. Ton Koopman
нід. Antonius G. J. Koopman
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 2 жовтня 1944(1944-10-02) (79 років)
Місце народження Зволле, Нідерланди
Роки активності 1965[1]2012[1]
Громадянство Нідерланди Нідерланди
Професія Диригент
Освіта Амстердамська консерваторія
Вчителі Густав Леонгардт
Відомі учні Siebe Henstrad і Dominique Ferrand
Інструменти орган, клавесин
Жанр класична музика
Заклад Гаазька консерваторія, Лейденський університет і Лейденський університет[2]
Лейбли Erato Records
Нагороди
www.tonkoopman.nl
CMNS: Файли у Вікісховищі

Тон Ко́пман (нід. Ton Koopman, нар. 2 жовтня 1944, Зволле) — нідерландський клавесиніст, органіст, диригент. Представник руху автентичного виконання.

Освіта та творча діяльність[ред. | ред. код]

У 1970 році закінчив Консерваторію ім. Свелінка у Амстердамі як органіст (клас Сімона Янсена) та клавесиніст (клас Густава Леонхардта). Вивчав музикознавство в Амстердамському університеті. Лауреат міжнародного конкурсу клавесиністів у Брюгге у 1968 році. 1978-1988 — професор класу клавесину у Консерваторії Свелінка, з 1988 професор класу клавесину у Гаагській консерваторії (серед його учнів — Масаакі Судзукі[en]). Як запрошений диригент працював з оркестром Консертгебау, Роттердамським філармонічним оркестром, оркестром баварського радіо Мюнхен, Клівлендським оркестром, Моцартеум-оркестром у Зальцбургзі, Бароковим оркестром Євросоюзу (EUBO) та ін.

У 1979 заснував та очолив Амстердамський бароковий оркестр, у 1992 — Амстердамський бароковий хор (сучасна назва — «Амстердамський бароковий оркестр та хор»). Гастролює по всьому світу, бере участь у міжнародних фестивалях старовинної музики «Путівник по бароко» (Itinéraire Baroque) в аквітанській провінції Перигор.[3] У репертуарі Копмана та його колективу здебільшого барокова музика (Бах, Гендель, Букстегуде), також музика віденських класиків.

Виступає редактором нотних видань, у тому числі органних концертів Генделя (у лейпцизькому видавнистві «Breitkopf & Härtel»). У штутгартському видавництві «Carus» разом з Я.Сімонсом підготував видання ораторії «Месія» Генделя[4], у котрому запропонував нову орнаментику, та ораторії «Страшний суд», приписуваної Букстегуде.

З 2004 року займає посаду президента Міжнародної спільноти Букстегуде.

Аудіозаписи[ред. | ред. код]

Серед багатьох аудіозаписів Копмана всі органні твори Баха (на історичних інструментах, проект завершено 1999 року), повний комплект кантат Баха (з Амстердамським бароковим оркестром і хором та багатьма запрошеними солістами; проект відкрито 1994 року, завершено в 2005). Повна збірка творів Букстегуде (з тим самим колективом[5]), всі органні концерти Генделя та багато іншого.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]